Advocaat zelf maken

Als ik denk aan advocaat dan denk ik aan de tantes van vroeger die met een verjaardag een glaasje advocaat nuttigden met rode blosje op de wangen. Uit een borrelglas dat steunden op de boezem van de dames werd de advocaat met een toefje slagroom opgelepeld. Soms viel er weleens wat naast maar de borsten vingen het op. Als kind keek ik er naar en mocht weleens proeven. Smerig vond ik het en vooral raar dat je een drankje ging oplepelen. Maar de dames hadden lol en dat mocht ook wel gezien het alcoholpercentage.

Advocaat zelf maken

Wat is advocaat eigenlijk?

Advocaat is een dikke maar toch vloeibare likeur van eieren, brandewijn en suiker. De gele kleur komt door de eieren. In de kant en klare flessen zit vaak ook nog een gele E-kleurstof om de likeur nog geler te maken. Mensen willen dat nu eenmaal. Ik snap eigenlijk niet waarom want als je de zelfgemaakte ziet….die is al geel genoeg.

Waarom heet het drankje advocaat?

Van oorsprong werd in de tijd van de ontdekkingsreizigers in de Antillen avocado’s gemengd met alcohol. De zeevaarders brachten het mee naar Nederland en tja, hier waren geen avocado’s. Toen is men eieren gaan gebruiken en zo ontstond advocaat.

Nodig om advocaat te maken

  • 8 eidooiers
  • 500 ml brandewijn
  • 400 gram suiker
  • 1 vanillestokje

Advocaat maken

  • Vul een pan 1/3 met water en breng dit aan de kook
  • Klop in een hittebestendige kom de eieren, suiker en vanillestokje romig
  • Plaats nu de kom op de pan en zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt (au-bain-marie)
  • Voeg al roerende de brandewijn toe en laat dit doorwarmen, de advocaat moet dikker worden. Als vla.
  • Gebruik eventueel een kookthermometer want de temperatuur mag niet boven de 85º C uitkomen anders gaat het schiften.
  • Als de advocaat dik genoeg is kun je de kom in een bak ijskoud water plaatsen om het garingsproces te stoppen en de crème af te laten koelen
  • Steriliseer een pot of fles door deze in kokend water uit te koken en laat op zijn kop op een keukenpapiertje uitlekken en drogen
  • Als de fles of pot is afgekoeld doe je de advocaat er in en zo kun je hem een paar weken bewaren. Ik zou het wel in de koelkast bewaren.

Door Angeli

Gezellig dat je komt kijken wat Angeli kookt! Als ik niet kook werk ik als content specialist of ik ben in mijn moestuin te vinden. Houd van alles wat met eten, koken en bakken te maken heeft dus ook het eten fotograferen. Heb je een recept gemaakt? Deel je ervaring dan door te reageren, leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.