Cheddar and ale soup

Soms maak je iets bijzonders, iets heel anders en een combinatie waar je normaal gesproken niet zo snel aan denkt. Cheddar kaas en biersoep dus. Mijn lief was jarig dus zoals gebruikelijk bij mag je dan zegen wat je wilt eten. Anders ook wel maar met een verjaardag wordt flink uitgepakt. Gewoonlijk is het antwoord “Pasta” maar dit jaar was het anders, net zoals alles al anders is dit jaar. Mijn favoriete kookboek kwam op tafel, er werd gebladerd en uiteindelijk bleef het ene soepje dat ik nog niet uit het boek van Tom Kerridge open liggen op tafel. Cheddar and Ale soup! Nou klinkt dat niet zo geweldig maar wie weet toch? Alle soepjes zijn lekker uit het boek dus geen enkele reden om het niet uit te proberen. Hoofdgerecht werd een heerlijk visje maar ik was weer eens vergeten daar een foto van te maken.

Niet alle ingrediënten voor de soep uit het kookboek zijn voor handen zoals ale. Of anders gewoon donker bier gebruiken. Hup, ik had nog Leffe staan en o ja er moest ook een bepaalde appelsoort gebruikt worden. Engels dus en niet hier verkrijgbaar. Zo ook malt extract. Kijk en daar begint het al. Je kunt natuurlijk zelf een combinatie maken of wat experimenteren maar in dit geval was het toch niet zo’n goed idee. Houd je gewoon aan het recept en dat is dus de gouden regel. Of het soepje lekker was? Daar zijn de meningen over verdeeld!

Cheddar and Ale soup

Nodig voor Cheddar and Ale soep

  • 75 gram boter
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 grote aardappel, geschild en in blokjes gesneden
  • 70 gram bloem
  • 500 ml kippenbouillon
  • 500 ml ale, zo donker mogelijk
  • 100 ml double cream (of 2/3 mascarpone en 1/3 melk, gemengd)
  • 350 gram belegen Cheddar, geraspt
  • zout en versgemalen peper
  • Dressing:
    • 4 eetlepels olijfolie
    • 1 eetlepel malt extract
    • 1 eetlepel cider azijn
  • Garnering
    • 1 grote Bramley appel, of anders een zoet alternatief, in blokjes gesneden
    • 2 eetlepels bieslook fijngesneden

Zo maak je Cheddar and Ale Soup (kaas en  biersoep dus :-) )

  • Smelt de boter in een pan en voeg ui en aardappel toe.
  • Verwarm op een laag vuurtje 10-15 minuten
  • Bestrooi met bloem en warm 2-3 minuten mee
  • Schenk de kippenbouillon erbij en breng aan de kook
  • Laat ongeveer 10 minuten sudderen tot het wat dikker wordt
  • Voeg het bier toe een kook even een paar minuten
  • Haal de pan van het vuur en laat iets afkoelen
  • Pureer met een staafmixer en voeg de room toe
  • Haal de soep door een zeef en breng op smaak met peper
  • Maak de dressing van olijfolie, malt extract en cider azijn
  • Warm de soep op en voeg de geraspte kaas toe (die is zout genoeg) tot hij smelt
  • Schenk de soep in soepkommen  en sprenkel de dressing erover
  • Garneer met de appel en bieslook

 

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *