Niets is heerlijker dan de geur van vers gebakken brood. De heerlijke geur van de rozemarijn in de focaccia vult de hele keuken en geeft zo’n mediterrane sfeer. Focaccia is echt heel eenvoudig te maken. Lekker kneden met de handen omdat het goed is voor je spierballen maar ook omdat ik simpelweg geen mengmachine heb. Mijn keuken is helaas te klein voor al die apparaten maar ik heb een favoriet op het oog.

Focaccia

Nodig voor 5 personen

  • 250 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 25 ml olijfolie
  • 125 ml lauw water
  • 7 gram droge gist of 15 gram verse
  • Grof zeezout
  • Rozemarijn
  • Zware olijven

Tip: Weeg 25 ml olijfolie af in een maatbeker en vul aan tot 150 ml met lauw water

 

Focacciadeeg

Lekker kneden:

  • Meng de bloem met de droge gist en het zout in een grote kom
  • Voeg 3/4 van de olijfolie en het water toe en meng met een vork
  • Kneed alles lekker met de hand goed door elkaar tot de bloem is opgenomen door het water
  • Dek af met een natte theedoek of plastic huishoudfolie
  • Zet de kom op een tochtvrije plek en laat 30 minuten staan. Er worden nu al gluten gevormd
  • Na 30 minuten kun je de rest van het water met de olijfolie toevoegen.
  • Kneed 10 minuten
  • Laat nu 1 uur rusten met die theedoek of folie er overheen
  • Neem een plat bakblik en duw het brood plat en maak er een rechthoek van
  • Duw met je vingers putjes in het deeg
  • Verdeel de rozemarijnnaalden en de olijven over het deeg en duw met je vingers naar beneden
  • Druppel er wat goed olijfolie over en bestrooi met wat grof zeetzout.
  • Laat nu nog 1 uur rusten. Weer met die theedoek of plastic folie
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden Celcius
  • Bak focaccia in het midden van de oven ongeveer 15 minuten.
  • Het brood moet hol klinken als je er op klopt, anders nog even terug de oven in.
  • Eet smakelijk!

Door Angeli

Gezellig dat je komt kijken wat Angeli kookt! Als ik niet kook werk ik als content specialist of ik ben in mijn moestuin te vinden. Houd van alles wat met eten, koken en bakken te maken heeft dus ook het eten fotograferen. Heb je een recept gemaakt? Deel je ervaring dan door te reageren, leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.