Mini oranje tompoucen

Een tompouce of tompoes is een typisch Nederlands gebakje. Het bestaat uit 2 lagen bladerdeeg gevuld met banketbakkersroom en bovenop een laagje gekleurd glazuur. Eigenlijk is de tompouce de Nederlandse variant van de oorspronkelijk Franse “millefeuille” oftewel duizend laagjes of duizendblad.

Klein Duimpje
De tompouce zou voor het eerst in Amsterdam gemaakt zijn door een banketbakker die geïnspireerd zou zijn door een Generaal Tom Thumb. En dan gaat ook het verhaal dat een dwerg uit Friesland in een circus optrad onder diezelfde naam. Geen idee waarom maar tompouce in het Frans en Tom Thumb betekent Klein duimpje.

Mini oranje tompoucen
Vanwege de oranjedagen zoals Koningsdag en bevrijdingsdag maakte ik mini oranje tompoucen. Kleine handige hapjes want die grote baksteenvormen zijn zo lastig eten. Aangezien ik geen chemische kleurstoffen gebruik maakte ik het glazuur van wortelsap.

Behalve oranje tompoucen kun je natuurlijk ook oranje koeken maken. Gebruik gewoon het recept van de gele koeken maar maak het oranje glazuur.

Mini oranje tompoucen

Nodig voor 24 mini oranje tompoucen

  • 2 eetlepels custardpoeder
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 2 eidooiers
  • 250 gram volle melk
  • 4 vierkante blaadjes bladerdeeg (12x12cm)
  • 100 gram poedersuiker
  • wortelsap

Zo maak je de mini tompoucen

  • Verwarm de oven voor op 180º C
  • Snijd de ontdooide plakjes bladerdeeg elk in 12 gelijke delen van 3x4cm
  • Prik er met een vork gaatjes in om te voorkomen dat het deeg te hoog wordt
  • Bak 8-10 minuten in de oven en laat afkoelen op een rooster
  • Maak de banketbakkersroom, snelle versie met custardpoeder
  • Doe de eidooiers in een pan en voeg de basterdsuiker toe
  • Klop tot een schuimige massa
  • Klop de custard erdoor en blijf kloppen als je de melk in dunne straaltjes toevoegt
  • Verwarm het geheel ongeveer 5 op een zacht vuur tot een dikke vla
  • Laat helemaal afkoelen in de koelkast
  • Maak ondertussen het oranje glazuur door enkele druppels door de poedersuiker te roeren
  • Doe de room in een spuitzak met een grove spuitmond en verdeel het over 12 onderkantjes van de tompoucen
  • Leg de bovenkantjes op de room en smeer de bovenkant in met oranje glazuur
Mini oranje tompoucen

Door Angeli

Gezellig dat je komt kijken wat Angeli kookt! Als ik niet kook werk ik als content specialist of ik ben in mijn moestuin te vinden. Houd van alles wat met eten, koken en bakken te maken heeft dus ook het eten fotograferen. Heb je een recept gemaakt? Deel je ervaring dan door te reageren, leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.