Snelle broodjes

Soms wil je snel een lekker brood bakken maar heb je geen tijd om het te laten rijzen. Soms komt het gewoon niet uit. Als je bijvoorbeeld overdag tijd hebt om brood te bakken en je eet het niet bij de avondmaaltijd maar bij je ontbijt de volgende dag, dan is het brood al niet vers meer. In plaats van gist kun je ook bakingsoda gebruiken. Sodabrood, wordt gegist met natriumbicarbonaat in plaats van gist en is heel snel te maken. Je weet, ik ben niet zo voor de chemische spullen maar soms maak ook ik een uitzondering.

Sodabrood

Dit brood komt uit het nieuwe boek van Jamie Oliver en is echt heel snel en simpel te maken. Bovendien is het ook nog eens lekker. Dit brood is het lekkerst direct uit de oven. In plaats van 1 groot brood maakte ik 6 kleine broodjes van het deeg.

Snelle broodjes

Nodig voor snel brood

  • 250 gram volkorenmeel
  • 100 gram bloem
  • 50 gram zaden of pitten, eventueel
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 groot ei
  • 1 theelepel zout
  • 300 ml karnemelk of naturel yoghurt

Zo maak je snel brood

  • Verhit de oven op 190 C
  • Meng in een grote kom meel, bloem, bakingsoda, zaden,pitten en 1 theelepel zout
  • In een andere kom meng je met een vork ei en karnemelk of yoghurt. Als het goed gemengd is gebruik je je handen om even door te kneden
  • Maak een bol van het deeg en leg het op een met bloem bestoven bakplaat. Op bakpapier kan ook. Wil je net als ik broodjes maken verdeel het deeg dan in 6 kleine bollen
  • Druk de bol iets plat tot een dikte van 3 cm en snijd met een scherp mes een kruis in de bovenkant van ongeveer 1/2 cm diep
  • Bak het brood 40-45 minuten in de oven tot er een korst gevormd is en het hol klinkt als je op de onderkant klopt.

Lekker met een hamburger

de Prontoburger van slager Ad Wilde

Door Angeli

Gezellig dat je komt kijken wat Angeli kookt! Als ik niet kook werk ik als content specialist of ik ben in mijn moestuin te vinden. Houd van alles wat met eten, koken en bakken te maken heeft dus ook het eten fotograferen. Heb je een recept gemaakt? Deel je ervaring dan door te reageren, leuk!

4 gedachte over “Snel brood”
  1. Goedemorgen,
    Ik heb vanochtend de broodjes proberen te maken volgens recept, maar dan zonder pitten of zaden. Het was volgens recept te papperig en ik kon er dus geen bol van kneden. Ik weet niet precies hoeveel bloem ik extra heb toegevoegd maar ik denk ook wel zo’n 250 gram. Veeder heb ik ze 30 minuten in de (hetelucht)oven gehad op ongeveer 180 graden.
    Ze waren wel lekker.

  2. Ook ik heb dit recept geprobeerd. Onmogelijk om behoorlijke bolletjes te vormen want het deeg is veel te nat en blijft aan je handen plakken. Met een beetje doorbakken krijg ik dan een lelijk maar goed eetbaar resultaat.

  3. Hoi Niels, het ligt er ook aan wat voor kwaliteit bloem je gebruikt. Het altijd even uitproberen met het deeg maar over het algemeen blijft dit deeg best nat.

  4. Hi, ik heb dit gemaakt omdat ik zocht naar een snel recept voor vers brood. Daarvoor is dit recept echt top! Ik gebruikte Turkse yoghurt gemengd met melk, omdat ik yoghurt tekort kwam. Patentbloem gebruikt, geen volkorenmeel. Zadenmix en wat maïsmeel toegevoegd en ietsjes extra bloem erbij voor een mooi deeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.