Verse kippensoep van oma

Echte kippensoep is ouderwets lekker en gezond. Het wordt gemaakt van een soepkip, ui, prei, wortel, tijm, laurier, peterselie en selderij. Eerst trek je de bouillon, wat best wat tijd in beslag neemt want je laat het 3 uur pruttelen. Daarna maak je de soep af. Die soepkip koop je niet in de supermarkt. Voor kippensoep gebruik je een soepkip en geen kipfilet, plofkip, bouten of andere kipstukken. Een soepkip is een oudere kip met wat taaier vlees maar met heel veel smaak omdat deze ook nog eens wat vetter is. Hup naar de poelier dus.

Bij griep en verkoudheid

Verse kippensoep schijnt ook nog eens te helpen bij griep en verkoudheid. Waarom dan? Even de techniek in. Het aminozuur cysteïne dat in kippenvlees zit werkt als antioxidant en zorgt ervoor dat giftige stoffen uit je lichaam verdwijnen. Een goede reiniging dus en goed voor je immuunsysteem. Wat doet het dan? Het verdunt slijm zodat je lichaam het verwijdert en dan meteen de virussen meeneemt. Omdat in kippensoep ook nog veel groenten zitten  en ze over het algemeen al ontstekingsremmend werken hebben knoflook en ui ook nog eens een antibacteriële werking. O ja, en kruidnagel die je toevoegt aan de soep werkt ook nog eens bacteriedodend. Dat dus….Ik zeg, meteen maken als je griep hebt! Vandaar natuurlijk de uitdrukking Kiplekker 🙂

Ouderwets lekker verse kippensoep

Nodig voor verse kippensoep

  • 1 soepkip
  • 3 liter water
  • 1 ui
  • 2 winterwortels. geschild
  • Laurierblaadjes
  • 4 selderijstengels
  • Tijm
  • Platte peterselie en krulpeterselie
  • 3 kruidnagels
  • 25 gram zout
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels
  • 2 stengels prei
  • Vermicelli

Zo maak je verse kippensoep

  • Breng in een grote pan 3 liter water aan de kook
  • Snijd de ui, 1 wortel, 1 stengel selderij en 1 stengel prei in stukken
  • Als het water kookt voeg je toe: ui, wortel, selderij, prei, laurier, peterselie, krulpeterselie, tijm, zout, peperkorrels en de hele soepkip
  • Breng opnieuw aan de kook en laat zachtjes minstens 3 uur pruttelen
  • Na minstens 3 uur schep je de vetlaag van de soep haal je de kip eruit
  • Zeef de soep zodat je een mooie bouillon overhoudt
  • Snijd de 2e winterwortel. 1 stengel prei, 3 stengels selderij en nog extra peterselie fijn
  • Laat de groenten lekker koken in de bouillon en snijd ondertussen het kippenvlees van het bot
  • Doe het vlees en de vermicelli in de pan en laat alles nog lekker op temperatuur komen

Tip: wil je alleen kippenbouillon maken dan sla je natuurlijk de laatste stap na het zeven over. Doe de bouillon in een ijsklontjes vorm en vries is. Zo heb je bouillonblokjes die je later weer ergens voor kunt gebruiken.

Verse kippensoep

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *