Grasbuikje? Wat is dat hoor ik jullie vragen? Er zijn maar weinig mensen die het kennen, denk ik. Na wat rondvragen was er maar 1 die het kende. In Nederland weet ik het niet maar in Vlaanderen is er maar één restaurant dat het op de kaart heeft staan. Omdat weinig mensen het aandurfde om het te bestellen heeft een van de vaste klanten van restaurant De Piétrain in Antwerpen het grasbuikje gedoopt. Sinds het met die naam op de kaart staat is het een van de populairste gerechten van het restaurant. Maar wat is het nu? Het is pony. Een psychologische drempel? Ik vind van niet, wij eten toch ook van die schattige lammetjes, kalfjes, biggetjes en hertjes. Grasbuikje is haasbiefstuk en een perfecte kruising tussen entrecote en paardenfilet. Ik heb nog nooit zulk heerlijk mals vlees gegeten. Lust je rundvlees, dan lust je ook paard of pony. Je bakt het als biefstuk of als je kleine stukjes hebt, even roerbakken. Slager Ad Wilde in Helmond verkoopt dit geweldige vlees! Ik heb er een Oosters Grasbuikje van gemaakt. Dat komt omdat ik nog paksoi in de koelkast had liggen. Paksoi roerbakken met gember, knoflook, peper en ketjap. Omdat ik dit vlees voor de eerste keer at heb ik het gewoon gebakken met peper en zout in roomboter. De pure smaak en de combinatie met ketjap is verrassend lekker. Natuurlijk wel opdienen met mie en een biertje.

Grasbuikje - pony haasbiefstuk

Nodig voor het Oosters Grasbuikje

2 personen – bereidingstijd 20 minuten

  • 300 gram pony haasbiefstuk in stukjes
  • klontje roomboter
  • peper en zout
  • 1 stronk paksoi
  • 2 spaanse rode pepers, in kleine reepjes zonder zaadlijsten
  • stukje verse gember  van 1 1/2 cm, fijngesneden
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 4 mienestjes
  • 2 eetlepels ketjap
  • archideolie of zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Kook de mienestjes en giet af
  • Snijd de bladen paksoi los van de stronk en snijd in stukken
  • Doe wat peper en zout op de biefstuk, roerbak  in roomboter en houd warm onder aluminiumfolie
  • Verwarm de archideolie in een wok
  • Bak de knoflook, spaanse peper en de gember
  • Roerbak de paksoi 10 seconden en voeg de ketjap toe
  • Schep de groenten in een bord met daarop de mie en de biefstuk stukjes

Filmpje zien? De wilde keuken van Wouter Klootwijk: Paard