Hertenkoteletjes met cranberries en rode wijn

Velen maken weken, soms maanden voor Kerst het Kerstmenu. Ik niet. Maakt niet uit of we met 10 of 2 personen zijn, ik  stel een week van tevoren het menu samen. Als ik rond deze dagen vraag aan mijn partner wat ik nu een zal maken dan is het altijd: doe maar gewoon want het…

Goudgele kip

Regelmatig blader ik door mijn vele kookboeken om inspiratie op te doen of om mooie foto’s te kijken. Ooit kreeg ik van iemand het kookboek Jamie in 15 minuten. Eerlijk gezegd heb ik er doorheen gebladerd zoals ik bij al mijn kookboeken doe. Ook deze keer weer maar nu zag ik iets dat mijn aandacht…

Tacoschelpen met gehaktvulling en paprikasaus

Ooit toen het net in de supermarkt lag, heel lang geleden, kocht ik krokant gebakken taco en een zakje kruidenmix voor de saus. Ik vond dat smerig! Nooit meer gegeten dus. Tot ik vandaag besloot het nog een keer te proberen maar dan met verse ingrediënten. Ok, de tacoschelpen zijn niet kant en klaar gebakken…

Coquelet uit de oven

Coquelet is jong maishaantje. Bij de Sligro bij de poelier liggen en aangezien ik eigenlijk Coq au vin wilde maken zag ik de mini’s liggen. Keertje proberen dus. Leuk zo’n klein exemplaar op je bord. In plaats van kip is een haantje ook wel eens lekker. Eigenlijk bijna geen omkijken naar. Gewoon in een grote…

Hongaarse Goulash

Goulash! Of het nu winter of zomer is, het heerlijke stoofpotje smaakt altijd. Zeker nu het hele dagen regent en het gewoon binnenblijfweer is, een stoofpotje ruikt heerlijk in de 3 uur dat het moet pruttelen. Eerder maakte ik Goulash van paardenvlees maar deze keer heb ik van mijn slager een lekker stukje rundvlees gekregen….

Kikkererwten met gehakt en tomatensalsa

Soms heb je weleens geen zin om de wekelijkse boodschappen te doen ook al heb je haast niets meer in huis om een warme maaltijd op tafel te zetten. Vaak grijp je terug op de gewoonlijke en vertrouwde gerechten en bepaal je daarom dat er niets meer in huis is. Toch is het een uitdaging…

Parelhoenfilet met asperges en dragonsaus

Parelhoenfilet valt onder de categorie wild en koop je niet overal. Zeker nu niet want het wildseizoen ligt alweer achter ons. Lang geleden at ik het met een honingsausje en juist het zoete van de saus en de milde wildsmaak van de parelhoen was een goede combinatie. Omdat het aspergeseizoen net is begonnen bedacht ik…

Eendenborstfilet met pruimen in sherrysaus

Winkelend bij de groothandel wil zeggen dat je met de hele auto vol geladen thuis komt met veel lekkers en vooral groot verpakkingen. Haantjes, konijnenbouten en eendenborst om over verschillende groentes en wijnen en olijven maar te zwijgen. Is niet erg want gelukkig hebben we een vriezer. Eendenborstfilet eten we graag. Zo smaakvol en lekker…

Kip met abrikozen en Ras el Hanout

Bovenaan mijn keukenwensenlijstje staat staat zo’n prachtige keukenmachine van Smeg en net daaronder staat een Tajine. Wegens ruimtegebrek in mijn echt véél te kleine keuken zal ik nog even moeten wachten. Geeft niet, ik heb geduld. Die grotere keuken met Engels fornuis komt er heus nog wel. Niet dat je in een grote keuken ook…

Rendang

Aan een Indonesische rijsttafel heb ik me nog nooit gewaagd. Eerlijk gezegd was ik niet zo’n fan van Indonesisch, Indiaas of Chinees eten. Ik ben gevoelig voor het chemische goedje Ve Tsin dat ze vooral in de Chinese keuken volop gebruiken. Ik moet dat echt niet eten want dan ben ik meteen ziek. Dat is…

Steak tartare en Duitse biefstuk

Voor Franse Steak Tartare en Duitse biefstuk moet het rundvlees gehakt worden en niet gedraaid want anders verdwijnt de grove structuur. Het is dus écht gehakt met onregelmatige stukjes. De Fransen serveren het rauw maar in Nederland bakken we liever. In Frankrijk doen ze dat ook wel maar dan heet het Steak Haché en wordt…

Roast beef met Yorkshire puddings

Doe als de Engelsen en besteed je zondag aan een lekker braadstuk. Sunday Roast is typisch Engels. Het liefst vlees wat lang in de oven heeft gestaan en lekker goudbruin geroosterd is. Die heerlijke geur in huis terwijl het eten in de oven staat zodat je haast niet kunt wachten om te gaan eten. Eet…