Ciabatta

Ciabatta is een broodsoort uit Italië en werd oorspronkelijk gemaakt van restdeeg. Met water werd het restdeeg weer soepel gemaakt en gevormd tot een plat rechthoekig brood. Het is een luchtig brood met een knapperige korst. Ciabatta brood is het lekkerst als je het vers eet. Die afbakexemplaren mogen van mij direct de afvalbak in. Die smaken dan ook nergens naar als je ooit zelf zo’n brood gebakken hebt.

Luchtig ciabatta brood met een knapperige korst

Officieel zou ik het dan ook goed moeten doen met voordeeg en het minimaal 24 uur te laten rusten maar daar heb ik nu even geen tijd voor. Het recept dat ik gebruikt heb is van Jamie Oliver. Het is een redelijk snel te maken, is luchtig en heeft een heerlijk knapperige korst.

Eet chiabatta brood bij een kopje soep of doop in goede olijfolie. Wat je ook kunt doen is het brood vullen en meenemen voor onderweg, werk of picknick.

ciabatta brood

Nodig voor ciabatta brood

3 broden

  • 30 gram verse gist of 12 gram gedroogde
  • 30 gram honing of suiker
  • 625 ml lauw water
  • 1 kilo bloem 0f 500 gram semolina en 500 gram harde tarwebloem
  • 30 gram zout
  • 6 eetlepels olijfolie

Zo maak je ciabatta brood

  • Los de gist en de honing op in de helft van het lauwe water
  • Maak een berg met de bloem en het zout
  • In het midden van de berg maak je een kuiltje
  • Giet in het kuiltje het opgeloste gistmengsel
  • Roer met je vingers steeds meer bloem van uit de buitenring
  • Meng de rest van het water er doorheen en kneed tot een smeuïg deeg
  • Bestuif het deeg met bloem, kerf het in en laat op een tochvrije plaats op een bakblik 60 minuten rijzen of tot het in volume verdubbeld is
  • Kneed en sla alle lucht uit het deeg, meng met de olijfolie en kneed verder door
  • Verdeel het deeg in 3 gelijke delen en rol van elk deel een ‘worst’ van 25 cm lang
  • Druk met de muis van je hand elke rol plat en breed tot je een rechthoek hebt
  • Leg het deeg op een bakplaat, strooi er royaal bloem over en kerf het 5 keer schuin in
  • Laat ongeveer 45 minuten rijzen en bak in een voorverwarmde oven op 225º C het brood in 25 minuten
  • Laat op een rooster afkoelen

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.