Zitten voor het haardvuur nu in februari denk ik terug aan de zomer van vorig jaar. Was het maar weer zover. Kilo’s peren hebben we geplukt die zomer. Zeker 10 …
Zelf maken
Het is altijd een uitdaging om te maken wat moeilijk lijkt maar helemaal niet zo blijkt te zijn. Maak bijvoorbeeld eens een hazelnotenpasta, mayonaise, knoflooksaus of zoetzure chilisaus. Mijn favoriete categorie !
Vijgenjam
Het is augustus en dat betekent dat er weer volop vijgen zij. Ik heb ze zelf niet in de tuin maar een goede vriendin heeft ze volop. Vandaag 2 kilo …
Rode bessen compote met rode port
Kilo’s rode bessen hebben we jaarlijks uit eigen tuin. Ik kan ze ook op een tafeltje aan straat zetten met een geldbakje ernaast en verkopen maar ik kan er ook …
IJscappuccino
Gek op koffie en dol op ijs. In de zomer rijden we vaste prik naar de ijssalon in het dorp 7 kilometer verderop. Steevast nemen we altijd een ijscappuccino, de …
Ricotta zelf maken
Wie kent hem niet die verse kaas met de naam ricotta. Letterlijk ‘opnieuw gekookt’. Officieel wordt ie gemaakt van het restproduct van de kaasmakerij, de wei. Na toevoeging van zuur …
Kweeperen en vijgen – siroop en jam
Oktober is de maand van de kweeperen en de vijgen. Dat betekent dat ik voor het eerst van mijn leven door buren en dorpsgenoten wordt voorzien van al dit lekkers. …
Aardbeien rabarberjam
Nee ik ben niet zo’n jam maker maar toch wilde ik het een keer proberen. Geen standaard jammetje maar een van rabarber uit eigen tuin. Restje van de aardbeien die …
Soepstengels van bladerdeeg zelf maken
Soepstengels van bladerdeeg zelf maken. De snelle versie is met bladerdeeg en altijd lekker bij zelfgemaakte soepjes of gewoon tussendoor uit de hand. Deze zijn wel wat vetter dan de …
Snickers
Snickers oftewel chocolade-nougat-karamel-pinda reep. Naast bounty’s maken stond deze chocoladereep boven aan mijn lijstje voor de categorie zelf-maken. Een ding is zeker; het is niet gezond maar wel lekker. Wat …
Satay ayam – kipsaté
Satay ayam oftewel kipsaté als onderdeel van een Indonesische rijsttafel. De allerlekkerste saté maak je simpel zelf. Niet van die glazige substantie uit een pakje. Het geheim is om goed …
Atjar tjampoer
Atjar Tjampoer koop je in een potje als tafelzuur zoals dat heet. Het zijn groenten in azijn met suiker, zoetzuut dus en lekker fris. Heel handig om natuurlijk een potje …
Chocoladeletter zelf maken
Grijp je ook altijd mis als je een chocoladeletter gaat kopen? De meest gangbare letters zijn altijd het eerste verkocht. Geen probleem, maak ze zelf! Het is een leuk karweitje …
Pepernoten en kruidnoten strooigoed
Sinterklaas, ik heb er helemaal niets mee. Komt ook nog eens bij dat die vermoeiende Zwarte Pieten discussie eindelijk eens een keer afgelopen moeten zijn. Misschien is het goed om …
Vruchtenwater
Vruchtenwater of tewel water met vruchten. Met deze zomerse temperaturen is veel drinken zeker een must. Vruchtensapjes of frisdranken bevatten veel teveel suiker en kun je beter laten staan. Alleen …
Pizzadeeg met verse gist
Pizzaliefhebbers maken het liefst zelf een echte Italiaanse Pizza. Waarom? Omdat een zelfgemaakte pizza superlekker is! Het is daarnaast ook erg leuk en heel gemakkelijk om zelf pizzadeeg te maken. …
Meringues
Ken je ze nog? Die lekkere schuimkoekjes die zo heerlijk kraken en kruimelen? Ze zijn er in allerlei kleurtjes maar dat zijn in de meeste gevallen voedselkleurstoffen uit een flesje. …
Lemon curd
Ik ben fan van citroen. Elke ochtend pers ik er een uit met 2 sinaasappels. En als ik geen sinaasappels meer heb dan giet ik er kokend water over. Citroensap …
Tagliatelle maken
Zelf pastadeeg maken een leuk werkje. Je moet wel de ruimte hebben en een goede ondergrond om een pastamachine goed vast te kunnen klemmen. Je kunt natuurlijk net als de …
Rundervink
Waarom zou je zelf de typisch Nederlandse rundervink maken als je die zo bij de slager kunt kopen? Nou gewoon omdat ik zin had in een rundervink en toch gehakt …
Advocaat
Als ik denk aan advocaat dan denk ik aan de tantes van vroeger die met een verjaardag een glaasje advocaat nuttigden met rode blosje op de wangen. Uit een borrelglas …
Hopjesvla
Alles waar koffie inzit lust ik, of het nu mokkataart, Tiramisu of hopjesvla is. Lekker! Hopjesvla is een Haagsche specialiteit, gebaseerd op het Haagsche hopje. De vla heeft een karamel- …
Champignonragout
Een champignonpasteitje is lekker als voorgerecht of lunchgerecht. Als hoodgerecht kan natuurlijk ook, eet er dan 2 per persoon. Maak alles lekker zelf en je zult zien dat je dat …
Ragoutbakjes
Ragoutbakjes of pasteibakjes maak je heel simpel zelf van bladerdeeg. Vierkant, rond, ovaal, groot of klein? Je kunt het zelf bepalen. Kleine ragoutbakjes met allerhande lekkere dingen gevuld zien er …
Eierkoeken
Eierkoeken zijn altijd favoriet. Even iets lekkers tussendoor en makkelijk mee te nemen voor onderweg, school of werk. Sommige mensen doen er boter en hagelslag op, anderen kaas of gewoon …
Cranberrycompote met port
Als je zegt cranberry’s dan denk ik aan Terschelling en Kerst. Oorspronkelijk komen de besjes uit Noord-Amerika. Het verhaal gaat dat in 1845 een vat op Terschelling is aangespoeld. Daar …
Warme chocolademelk met amandelen
Gezellig; warme chocolademelk, filmpje kijken of een goed boek lezen, hond of kat op schoot en haard aan. Je kunt natuurlijk een pak chocolademelk kopen, opwarmen, toefje kant-en-klare slagroom en …
Feestelijke koffie met likeur
Buiten waait de wind door de bomen en binnen is het lekker warm. Na een intensief zaterdagje is heerlijk om jezelf te verwennen met een heerlijke koffie maar dan ietsje …
Hummus
Nee, Hummus is geen grondsoort want dat is met 1 ‘m’. Je kunt het kant en klaar kopen maar natuurlijk ook zelf maken. Het is een puree van kikkererwten, tahina …
Knoflooksaus
We kennen allemaal wel die flesjes knoflooksaus maar heb je het weleens zelf gemaakt? Die is namelijk nog veel lekkerder. Maak gewoon zoveel je in een keer nodig hebt dan …
Halfgedroogde tomaatjes
Aangezien we helaas in Nederland niet het klimaat van Italië of Spanje hebben zal ik mijn halfgedroogde tomaatje in de oven moeten drogen. Je moet er even de tijd voor …
Hazelnotenchocoladepasta
Tja en wat doe je met inmiddels 21 kg aan hazelnoten? Leuk klusje voor de zondagmiddag. Hazelnotenchocoladepasta, mooi Scrabblewoord trouwens, van eigen hazelnoten. Lekker op brood of maak er een …
Pindarotsjes
Pindarotsjes zijn erg lekker en maken is echt doodeenvoudig. Het enige dat je nodig hebt is natuurlijk de pinda’s en chocolade. Kies de chocolade en het merk dat jij het …
Pesto
Verse pesto is echt duizendmaal lekkerder dan die uit een potje. Bovendien weet je ook wat je er in stopt. Gebruik alleen hele verse ingrediënten en goede olijfolie. Lekker op …