Kip met abrikozen en Ras el Hanout

Tegenwoordig ben ik de Marokkaanse keuken heel erg gaan waarderen, meer nog dan de Oosterse keuken. Er zijn invloeden uit verschillende keukens zoals Arabisch, Spaans, Corsicaans, Portugees, Afrikaans, Turks en Joods. Kruiden en specerijen worden ruim toegevoegd. Veel kruiden en specerijen die gebruikt worden zijn kaneel, komijn, peper, gember, kurkuma, saffraan en munt. Die mengsels van specerijen ruiken en smaken geweldig. Helaas heb ik dus geen Tajine om die heerlijke stoofpotjes te maken maar met mijn favoriete gietijzeren pan gaat het ook heel goed.

Kip met abrikozen en Ras el Hanout is ook zo’n heerlijk stoofpotje. En lang stoven hoeft het niet want dat is maar 40 minuutjes. Ras el Hanout betekent letterlijk het beste van de winkel en bestaat uit een mengsel van verschillende specerijen. Je kunt het gemengd in een potje kopen maar zelf een mengsel maken kan ook. Dat laatste heb ik ook gedaan want ik heb toch al die kruiden in huis.

Kip met abrikozen en Ras el Hanout

Nodig voor kip met abrikozen en Ras el Hanout

4 personen –  bereidingstijd 60 minuten

  • 1 braadkip
  • 1 eetlepel Ras el hanout
  • 150 gram kerstomaatjes
  • zout en peper
  • 2 rode uien
  • 2 eetlepels boter
  • 1 bosje peterselie
  • 150 gram gedroogde abrikozen

Zo maak je zelf Ras el Hanout

  • 1/2 nootmuskaat
  • 1 eetlepel pimentkorrels
  • 1 eetlepel zwarte peper
  • 1/2 eetlepel kaneel
  • 6 kardemompeulen
  • 6 kruidnagels
  • 1/2 eetlepel foelie
  • 1/2 eetlepel korianderzaad
  • 1 theelepel Kurkuma

Rasp de 1/2 nootmuskaat en verwarm met de rest van de specerijen, behalve de kurkuma, in een droge pan tot ze gaan geuren. Stamp alles fijn in een vijzel en voeg de kurkuma toe.

Kip met abrikozen en Ras el Hanout

  • Hak de kip in stukken en kruid met peper en zout. Wrijf de kipstukken in met ras el hanout
  • Smelt boter in de pan en bak de kipstukken 10 minuten bruin
  • Snijd de uien in vieren en bak 4 minuten mee met de kipstukken
  • Voeg de tomaten, de abrikozen en 100 ml water toe
  • Laat 40 minuten zachtjes stoven
  • Strooi er fijngesneden peterselie over

Tip: Eet er krieltjes gekruid met cayennepeper en gerookt paprikapoeder en gebakken in de oven bij. Geen abrikozen? Met gedroogde pruimen is het ook lekker!

Door Angeli

Gezellig dat je komt kijken wat Angeli kookt! Als ik niet kook werk ik als content specialist of ik ben in mijn moestuin te vinden. Houd van alles wat met eten, koken en bakken te maken heeft dus ook het eten fotograferen. Heb je een recept gemaakt? Deel je ervaring dan door te reageren, leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.