chocoladetaart

Oei oei wat een feest als je deze koffiechocoladetaart proeft. Er is 1 maar….Je moet wel van chocolade houden, heel veel chocolade. Deze taart is voor ongeveer 12 personen en dat red je ook makkelijk want neem per persoon een niet al te grote punt. Een heerlijke laag ganache erop en erbij mascarponemengsel met slagroom, koffie en kaneel. Het recept komt uit het book Sweet van Ottolenghi. Nou dan weet je het wel toch?

chocoladetaart

Nodig voor de koffiechocoladetaart om nooit te vergeten

  • Taart
    • 250 gram boter in kleine blokjes en op kamertemperatuur.
    • 200 gram kookchocolade
    • 2 theelepels Nescafékorrels op gelost in 350 ml kokend water
    • 250 gram suiker
    • 2 grote eieren, losgeklopt
    • 2 theelepels vanillesuiker
    • 240 gram zelfrijzend bakmeel (heb je dat niet in huis neem dan 230 gram bloem en 8 gram bakpoeder)
    • 30 gram cacaopoeder
    • 1/4 theelepel zout
  • Ganache
    • 200 gram pure chocolade in kleine blokjes
    • 200 ml slagroom
    • 1 eetlepel keukenstroop
    • 1 eetlepel boter
  • Mascarponemengsel
    • 375 ml slagroom
    • 250 gram mascarpone
    • merg van een half vanillestokje
    • 3 theelepels gemalen espressokoffie
    • 1 theelepel kaneel
    • 3 eetlepels poedersuiker

Zo maak je de taart

  • Verwarm de oven tot 150º C en vet een springvorm in met boter (doorsnede 24 cm)
  • Doe voor de taart de boter, chocolade en koffie in een kom en klopt met een garde met de hand tot alles is gesmolten en glad is. Daarna voeg je de suiker toe en klop tot het is opgelost. De eieren en vanille voeg je nu toe en meng tot een glad geheel.
  • Zeef bakmeel met cacaopoeder en zout en klop door de chocolademassa.
  • Giet het beslag in de bakvorm, het beslag is best vloeibaar maar dat komt goed!
  • Bak 60 minuten en check of de spies die je erin steekt er droog uitkomt. Zo niet, dan even nog langer in de oven.
  • De korst is gescheurd, dat is goed. Laat de taart afkoelen voor je hem uit de vorm haalt.

Nu gaan we die heerlijke ganachelaag maken.

  • Maal de chocolade fijn in de keukenmachine
  • Slagroom en stroop in een pannetje verwarmen op een halfhoog vuur. Niet laten koken maar als er belletjes ontstaan haal je de pan van het vuur
  • Schenk voorzichtig al kloppend de slagroom bij de gemalen chocolade terwijl je langzaam klopt.
  • Doe de boter erbij en blijf mixen tot je een gladde ganache hebt.
  • Schenk de ganache in een kom en dek direct op de ganache het geheel af met huishoudfolie tot je hem stevig genoeg vindt
  • Verdeel de wat dikkere ganache over de taart. Mag er best rustiek uitzien.

    Mascarponemengsel
  • Voor het mascarponemengsel doe je alle ingrediënten in een kom en klop met een gard tot er zachte pieken te zien zijn.
  • Serveer het mengsel los bij de taart.

Bron: Otto Lenghi Sweet

Door Angeli