Leve het zomerkoninkje! Vier de zomer met sappige aardbeien. Deze aardbeienvlaai is heerlijk sappig, zomers en je wordt er blij van! Moeilijk is ie niet. Wel is het handig om ongezouten pistachenoten te gebruiken. Aangezien ik zie niet kon vinden en de markt net weer niet op de dag is dat ik kan, heb ik gewoon een zakje gezouten pistachenootjes gekocht. Pellen, 2x wassen en daarna de velletjes eraf weken kost wel wat extra tijd. Dus heb je de kans om ergens ongezouten nootjes te vinden dan moet je ze zeker kopen. Albert Hein heeft ze trouwens ook. Anyway, hij is heerlijk en voldoende voor 8 personen maar wij hebben hem met vieren opgegeten :-).

Aardbeienvlaai met pistachecustard

Nodig voor aardbeienvlaai met pistachecustard

  • 150 gram boter
  • 175 gram suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • zout
  • 1 ei
  • 300 gram bloem
  • 30 gram amandelmeel
  • 100 gram + 1 eetlepel ongezouten pistachenoten
  • 1 vanillestokje
  • 500 ml melk
  • 6 eidooiers
  • 2 blaadjes gelatine
  • 300 gram of meer! aardbeien
  • eventueel madeliefjes ter decoratie

Zo maak je de aardbeienvlaai met pistachecustard

  • Kneed 150 gram boter met 75 suiker, vanillesuiker, snufje zout en het ei. Voeg 250 gram bloem en het amandelmeel toe. Kneed tot een samenhangend deeg. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal een half uur rusten in de koelkast
  • Verwarm de oven voor op 200º C of  heteluchtoven op 175º C.
  • Rol het deeg uit tot een cirkel en bekleed een beboterde taartvorm ermee. Snijd het overtollige deeg weg
  • Bekleed de bodem met bakpapier en bak met bakbonen de taartbodem 15 minuten. Haal daarna de bonen en het papier weg en bak de bodem nog circa 10 minuten
  • Laat de taartbodem afkoelen. Week pistachenoten 10 minuten in heet water. Giet af en dep droog in een droge theedoek. Wrijf om de velletjes te verwijderen. Maal 100 gram nootjes in een keukenmachine of vijzel tot een pasta
  • Splijt het vanillestokje en schraap het merg eruit. Verwarm de melk in een pannetje met het merg en laat circa 5 minuten trekken
  • Kluts de eidooiers met 100 gram suiker en roer er 50 gram bloem doorheen. Week de gelatine in koud water
  • Schenk de warme melk bij de eidooiers en meng goed. Giet alles terug in het pannetje en breng op een laag vuur aan de kook.
  • Haal van het vuur en voeg de pistachepasta en de gelatine toe. Roer goed!
  • Verdeel de custard over de taartbodem. Maak de aardbeien schoon en steek ze met de puntjes omhoog in de custard. Laat circa 1 uur opstijven in de koelkast en serveer met madeliefjes en de resterende pistachenoten

Aardbeienvlaai

Bewaren

Bewaren