Laatst kocht ik het kookboek SIMPEL van Ottolenghi. Best laat eigenlijk want het boek is van 2018. Maar zit er een houdbaarheidsdatum aan een kookboek? Ik dacht het niet. Mijn kast staat vol met oude kookboeken maar qua receptuur merk je daar niets van. Alleen kan het zijn dat de foto’s er minder aantrekkelijk uitzien. Anyway, SIMPEL suggereert simpel te zijn maar de letters staan voor Snel, IngrediĆ«nten (niet meer dan 10), Maak van tevoren, Provisiekast, Eenvoudiger dan je denkt en Lui.

Een gerecht uit het boek is Bulgur met paddenstoelen en feta. Lekker zonder vlees dus voor 2 personen als hoofdgerecht of 4 personen een voorgerechtje. Ik vind het lekker, die aardse smaak van paddenstoelen en het zoutige van de feta. Mijn supermarkt had geen droge bulgur dus moest ik het helaas met een pakje voorgestoomde doen. Niet zo mijn ding maar kon niet anders op dat moment.

Bulgur met paddenstoelen en feta

Nodig voor Bulgur met paddenstoelen en feta

  • 150 gram bulgur voorgestoomd
  • 65 ml olijfolie
  • 1 ui in plakken gesneden
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 500 gram gemengde paddenstoelen. gescheurd
  • 2 eetlepels tijmblaadjes
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 10 gram verse dille, grofgehakt
  • 60 gram feta in kleine blokjes gesneden
  • 1 theelepel chilivlokken (boek geeft aan Urfa-chilivlokken)

Zo maak je het

  • Verwarm 2 eetlepels lijfolie in een pan en bak de uien ongeveer 8 minuten goudbruin. Doe de helft komijnzaad erbij en bak nog 2 minuten. Schep alles uit de pan
  • Doe weer 2 eetlepels olijfolie in de pan en bak al roerend alle paddenstoelen op hoog vuur met wat zout 6-7 minuten tot ze gaar zijn.
  • Voeg de resterend helft komijnzaad en de tijm toe. Bak 1 minuut. Giet de balsamicoazijn erbij en laat volledig inkoken. Dat gaat snel.
  • Roer de bulgur, ui, dille, feta en de chilivlokken door het paddenstoelenmengsel en schep goed door elkaar
  • Haal van het vuur en schep het mengsel op een grote schaal of borden en bestrooi met wat dille. maak het af door het met wat olijfolie te besprenkelen.