Pats boem een geweldig voorgerecht. Ziet er mooi uit en smaakt nog beter. Coquilles, Sint Jakobsschelpen, Coquille Saint Jacques of scallops. Allemaal namen voor deze bijzondere zeevrucht. De coquille is een zeer smakelijk schelpdier dat veel vlees bezit. Bakken, grillen, stoven of zelfs rauw zijn ze te eten. Je kunt er alle kanten mee op. Al bladerend door mijn favoriete kookboek kwam ik het recept tegen van Coquilles en garnalen gebakken in een zeewier filodeeg. Klinkt bijzonder he? Nou ik kan je vertellen, dat is het ook! Het bijzondere is dat je de coquille bakt in een halve schelp afgedekt met filodeeg. Tussen de filodeegbladen stooi je fijngemalen zeerwierbladen. Je weet wel, die van de Sushi.

Voorgerecht van coquilles

Je kunt hele gesloten schelpen kopen bij de visspeciaalzaak maar je kunt ook vragen of hij ze voor je schoonmaakt. Vaak koopt zo’n speciaalzaak al de schoongemaakte zeevruchten in. Dat was in mijn geval ook zo maar ik heb er schelpen los bij gevraagd want dat was belangrijk voor de presentatie van de coquilles. Helaas geen koraal erbij  maar ja. Dit voorgerecht komt uit het kookboek van Tom Kerridge’s Best Ever Dishes, alweer. Ik ben fan!

Coquilles-sint jakobsschelp-scallops met garnalen uit de oven

Nodig voor de coquilles

4 personen –  bereidingstijd 30 minuten

  • 80 gram zeekraal
  • 200 gram boter
  • 3 velletjes gedroogd zeewier
  • 250 gram filodeegvellen
  • 2 lenteuitjes, fijn gesneden
  • 1 eetlepel koriander, fijn gehakt
  • 4 grote coquilles met schelp
  • 100 gram Hollandse garnalen
  • Sap van 1/2 citroen
  • Grof zeezout
  • Vers gemalen zwarte peper

Coquilles en garnalen in de schelp

  • Doe de zeekraal in een schaal en giet er koken water over. Laat 5 minuten staan, giet af en spoel af met koud water. Dep het droog met keukenpapier en zet weg
  • Vermaal de zeewierbladen tot een grof poeder. Maak filodeeglaagjes. Je hebt 3 laagjes filodeeg nodig per schelp. Smelt de boter op een zacht vuurtje. Smeer 1 velletjes filodeeg in met gesmolten boter en strooi er zeerwierpoeder over . Leg er een laagje filodeeg op en smeer weer in met boter. Vervolgens weer een laagje zeewier en eindig met een laagje filodeeg. Smeer de bovenkant ook weer in met boter. Herhaal voor de overige schelpen.
  • Leg in de schelpen een laagje zeekraal en fijngehakte lenteui. Vervolgens de koriander en de garnalen. Bovenop leg je de coquille en besprenkel met citroensap en wat gesmolten boter. Breng op smaak met peper en zout.
  • Vouw het filodeeg over de schelpen en plak het aan de onderkant van de schelp vast. Plaats in de koelkast tot gebruik. Dat kan tot 4 uur voor gebruik. Je kunt ze natuurlijk ook meteen bakken in de oven.
  • Verwarm de oven op 190º C en plaats de schelpen voor de stevigheid op bijvoorbeeld een ramekin of een een prop aluminiumfolie als ze maar stevig staan. Bak 15 minuten tot het filodeeg goudbruin is. Serveer direct.

Die korst staat niet op de foto maar ik raad je aan deze gewoon op te eten. Heel apart!

 

Coquilles-sint jakobsschelp-scallops met garnalen