Het begon met roze koeken. Het redelijk kleffe cakeje met een felroze fondantlaag. Het is de smaak van mijn jeugd. Als ik hem nu eet dan brengt het me het gevoel van vroeger weer terug. Het is een mysterische koek. Eet je alleen de koek dan zit er geen smaak aan maar met de mierenzoete roze fondantlaag is ie onweerstaanbaar.

Gebruik natuurlijke kleurstoffen voor de fondantlaag

Je ziet weleens van die onnatuurlijke kleuren dat je meteen al weet; dat is niet normaal. Ik gebruik kleuren veelal uit fruit of groente. Voor de roze koek neem ik frambozensap of zwarte bessensap. Je kunt ook bietensap gebruiken om de roze kleur te krijgen.

Met Pasen maakte ik eens de gele koek. De gele fondantlaag kreeg ik met sinaasappelsap. Voor een oranje laag gebruikte ik wortelsap. Dat kun je trouwens ook gebruiken als laag op oranjetompoucen.

Koffie met chocolade en amaretto

Eigenlijk kun je alle kanten op met smaken. Zo bedacht ik me opeens dat een koek met koffie en cacao weleens een leuke afwisseling zou kunnen zijn. De fontdantlaag maakte ik met amaretto en een beetje kofiie.

Nodig voor de glacékoek met koffie en amaretto

 • 110 gram bloem
 • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 100 gram roomboter
 • zout
 • 2 eieren
 • 1 eetlepel cacaopoeder
 • 2 theelepels korrel oploskoffie
 • 100 gram poedersuiker
 • 3 eetlepels amaretto
 • 4 kleine taartvormpjes

Zo maak je 4 koeken

 • Verwarm de over op 160º C
 • Meng 1 theelepel oploskoffie door de basterdsuiker en klop luchtig met de boter.
 • Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Zorg ervoor dat het eerste ei volledig is opgenomen voor je het 2e ei toevoegt. Klop het tot een glad geheel.
 • Doe de cacaopoeder bij de bloem en voeg toe aan het botermengsel. Maak er een glad geheel van.
 • Beboter 4 taartvormpjes en schep het deeg in de vormen.
 • Bak 20 minuten en laat de koeken afkoelen op een rooster.
 • Meng de amaretto met 1 theelepel oploskoffie.
 • Voor de fondantlaag meng je poedersuiker met de amaretto en verdeel je het mengsel over de 4 koeken en versier eventueel met chocoladedruppels, krullen of iets dergelijks.
 • Laat de laag hard worden.

Door Angeli