Knolselderijsoep met chorizo

O wat een heerlijk en niet alledaags soepje is deze knolselderijsoep met chorizo. En als je geen varkensvlees eet dan kun je ook rundercervelaat voor gebruiken. Ook serveer je er appel overheen wat een bijzondere combinatie van smaken is met de chorizo en de knolselderij. Ik maakte deze soep als voorgerecht tijdens een gezellig etentje met onze buren.

Knolselderijsoep met chorizo

Nodig voor de knolselderijsoep met chorizo

  • 1 knolselderij, geschild en in blokjes gesneden
  • 1 prei, alleen het wit en in ringen gesneden
  • 2 fijngesneden tenen knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 50 gram boter
  • 400 gram witte bonen. Uit een pot, afgespoeld en uitgelekt
  • 750 ml kippenbouillon
  • 1 chorizoworst of rundercervelaat in blokjes
  • gerookt paprikapoeder (als je rundercervelaat gebruikt
  • 1 appel, geschild en in blokjes
  • 200 ml kookroom
  • 2 eetlepels tijmblaadjes
  • 10 gram suiker
  • bladpeterselie voor de garnering

Zo maak je knolselderijsoep met chorizo

  • Smelt 20 gram boter en 1 eetlepel van de olijfolie in een pan en bak de ui en prei 3-4 minuutjes.
  • Voeg de knoflook, laurier, tijm, knolselderij, bonen en de bouillon toe en breng aan de kook. Laat 20 minuten koken tot de knolselderij gaar is.
  • Smelt de rest van de boter in een koekenpan en bak de appelblokjes met de suiker tot ze karameliseren. Schep uit de pan en laat op keukenpapier uitlekken.
  • Bak de chorizo in de resterende olijfolie in diezelfde koekenpan lekker knapperig. Gebruik je rundercervelaat dan bak je gerookt paprikapoeder mee.
  • Schep de blokjes uit de pan maar bewaar de olie. Die heb je straks nodig om over de soep te sprenkelen
  • Pureer de soep als de knolselderij gaar is en voeg de kookroom toe. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de soep in soepkommen en verdeel de chorizo (of rundercervelaat), appelblokjes en de olie van de chorizo erover.

Door Angeli