Courgetti-Bolognese recept

Koolhydratenarme spaghetti, dat klinkt goed toch. In plaats van deegpasta kook je courgetteslierten oftewel courgetti. En dan in combinatie met een goedgevulde gehaktsaus met o.a. champignons, verse tomaten en bleekselderij kom je toch aanzienlijk aan de hoeveelheid groenten in één maaltijd! Je merkt niet dat je geen echte pasta zit te eten. Er zit zoveel smaak in de saus.

Courgetti-Bolognese recept

Nodig voor courgetti Bolognese

6 personen

  • 800 gram goede kwaliteit (runder)gehakt
  • 1 kilo rijpe Roma tomaten, gehalveerd
  • 4 tot 6 courgettes (700-800 gram)
  • 300 gram kastanjechampignons gehalveerd (steeltjes verwijderd)
  • 4 stengels bleekselderij, fijn gesneden
  • plantaardige olie
  • 200 gram blokjes rookvlees of spekjes
  • 2 uien, fijn gesneden
  • 6 knoflooktenen, geperst
  • 1 eetlepel komijnzaadjes
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 4 laurierblaadjes
  • 2 eetlepels gedroogde oregano
  • 500 ml vleesbouillon of kippenbouillon
  • 200 ml rode wijn
  • een paar blaadjes verse salie
  • versgemalen peper en zout
  • 75 gram boter
  • Parmezaanse kaas

Zo maak je de courgetti Bolognese

Verwarm de oven voor op 200º C. Breng het gehakt op smaak met peper en zout en verdeel over een bakplaat. Schuif de bakplaat in de oven en rooster het gehakt 25 tot 30 minuten tot het gebruind en krokant is. Roer wel elke 10 minuten.

Leg de gehalveerde tomaten met het snijvlak naar boven op een andere bakplaat en schuif deze ook in de oven tot ze gaan kleuren. Dat is ongeveer 25 minuten.

Verwarm een klein beetje olie in een braadpan en bak de blokjes rookvlees of spekjes met de uien en de knoflook tot de uien zacht zijn. Doe dat op een zacht vuurtje 10 minuten. Voeg de komijnzaadjes toe en bak even mee. Roer er dan 4 minuten de tomatenpuree door. Voeg de bleekselderij, laurierblaadjes en de oregano toe. Verwarm en roer 1-2 minuten.

Voeg het gehakt, de tomaten en de champignons toe. Roer alles door elkaar en voeg de wijn en de bouillon toe. Breng zachtjes aan de kook en breng op smaak met peper en zout. Laat 1 uur zachtjes stoven tot de saus is ingedikt. Voeg dan de salie toe en proef of er nog zout en peper bij moet.

Als je een spiraalsnijder hebt, gebruik hem dan om de courgette in slierten te snijden. Zo niet snijd de courgette in plakken en vervolgens zo dun mogelijke slierten. Verwarm 75 ml water met de boter en voeg de slierten toe tot ze opgewarmd zijn. Doe dat niet te lang.

Giet de courgetteslierten af en verdeel over diepe borden of kommen. Schep de saus en wat Parmezaanse kaas erover.

Door Angeli