Paddenstoelenrisotto

Ben jij ook zo’n fan van risotto met paddenstoelen? Ik heb een heerlijk recept uit Il Cucchiaio d’ Argento. Vertaald in het Nederlands als De Zilveren Lepel. Mijn favoriet Italiaans kookboek haast zonder foto’s en ruim 1200 pagina’s dik. Er staan wel een paar foto’s in maar van het komt dus neer op je eigen voorstellingsvermogen en kookervaring.

De risotto met paddenstoelen is zo’n gerecht dat je niet fatsoenlijk op de foto krijgt. Het is niet fotogeniek. Maar wel lekker en daar gaat het natuurlijk om. Ik maak het regelmatig, zomer en winter! Voor de kruiden wandel gewapend met schaar en mandje richting groentetuin. Wat heerlijk!

Paddenstoelenrisotto

Nodig voor risotto met paddenstoelen

4 personen – bereidingstijd 30 minuten

  • 100 gram gedroogde paddenstoelen
  • 40 gram boter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 takje rozemarijn, fijngehakt
  • 1 takje salie, fijngehakt
  • 1 takje basilicum, fijngehakt
  • 4 ontvelde tomaten, fijn gesneden
  • 1,5 liter paddenstoelenbouillon of groentebouillon
  • 1 takje platte peterselie, fijngehakt
  • 350 gram risottorijst
  • 200 ml witte wijn
  • 40 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • peper en zout

Zo maak je risotto met paddenstoelen

  • Doe de paddenstoelen in een kom en zet ze onder heet water en laat 20 minuten weken. Laat ze uitlekken en snijd ze fijn.
  • Smelt boter met olijfolie in een pan en bak knoflook, ui, salie, rozemarijn en basilicum zo’n 5 minuutjes op een laag vuur.
  • Doe de tomatenstukjes er bij en laat 15 minuten sudderen.
  • Voeg de paddenstoelen toe en breng op smaak met peper en naar gewenst, zout. Ik laat dit achterwege om dat de bouillon al zout genoeg is. Leg een deksel op de pan en laat 5 minuten pruttelen.
  • Bouillon aan de kook brengen.
  • Doe rijst en peterselie bij het paddenstoelenmengsel en roer tot alle rijstkorrel wat glazig zijn.
  • Giet de wijn erbij en laat verdampen. Daarna schep je steeds met een soeplepel bouillon bij de rijst en wacht met de volgende schep tot het voorgaande vocht is opgenomen. Blijf roeren tot de rijst beetgaar is. Dat duurt ongeveer 20 minuten,
  • Schep op een bord en bestrooi de rijst met de Parmezaanse kaas.

Door Angeli