Appelkruimeltaart van de bakplaat

Appeltaart betekent voor mij, gezelligheid in huis. Een appeltaart schijnt ook een huis te verkopen. Daarom dus appeltaart. Tijdens Open Huizen Dag ben ik voor mijn werk deze keer in Goes om met collega’s het laatste appartement in Rossinipark te verkopen. Dus ik zeg…..appeltaart. Moet wel een grote worden dacht ik want als het druk wordt wil je niet te kort hebben, moet toch wel voor ongeveer 25 personen zijn. O ja, en vierkant of rechthoekig  zodat er hapbare formaatjes van gesneden kunnen worden. Deze keer maak ik een appelkruimeltaart van de plaat. De bakplaat, want een groot bakblik heb ik niet. Al zoekend terecht gekomen op een website waar precies staat wat ik zoek. Hij viel in goede aarde, daar was ik blij om.

appeltaart

Nodig voor een grote vierkante appelkruimeltaart

De bodem

  • 350 gram bloem
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 150 gram blokjes koude ongezouten roomboter
  • 1 ei
  • 50 ml melk

Het kruimeldeeg

  • 250 gram bloem
  • 180 gram suiker
  • 180 gram blokjes koude ongezouten roomboter
  • 1 theelepel kaneelpoeder

Vulling

  • 2 kilo goudrenetten
  • 3 eetlepels rozijnen of boerenjongens
  • 1 pot abrikozenjam (370 gram) of suiker naar smaak
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • 2 eetlepels custardpoeder

Zo maak je de taart

  • Begin met het mengen van de ingrediënten voor de bodem en maak er een bal van. Gewoon lekker met je handen. Wikkel het in huishoudfolie en laat het in de koelkast rusten.
  • Schil de appels en snijd ze in stukken, dat hoeft niet zo klein te zijn. Ik snijd ieder partje in drieën.
  • Pak een grote braadpan of hapjespan en bak de stukken appels in een beetje boter tot ze wat zacht worden. Let op, blijf roeren anders brandt het aan. Voeg de abrikozenjam, de boerenjongens of rozijnen en de 2 eetlepels custardpoeder. Dat laatste doe je om het eventuele vocht van de appels te binden. Het moet een smeuïg geheel worden
  • Verwarm de oven voor op 175º C
  • Haal de deegbol uit de koelkast en rol met een deegroller het deeg in de gewenste vorm maar dan ietsje groter dan je bakplaat. Ik doe dat op bakbapier op mijn aanrecht anders plakt ie vast. Je kunt ook bloem op je aanrecht strooien maar ik ben altijd bang dat dan mijn deeg te droog gaat worden. Leg het deeg met bakpapier en al op de bakplaat en fatsoeneer het verder zodat het deeg overal even dik is.
  • Verdeel de vullling over het deeg
  • Maak nu het kruimeldeeg door alle ingrediënten met de handen te mengen. Niet te lang want het moet geen deegbal worden maar kruimels
  • Verdeel het kruimeldeeg over de appels
  • Bak de taart 40 minuten op 175º C

Strooi er eventeel wat poedersuiker over.

appeltaartgebakje

 

You may also like...

4 reacties

  1. Francis schreef:

    Hallo,
    Voor de bodem is de laag heel dun op de bakplaat. Klopt dat? Op de foto ziet de laag er dichter uit.

  2. Thea van Son schreef:

    Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmm wat was dat lekker zeg !
    En er was zoveel appeltaart dat er genoeg was om uit te delen, fantastisch.
    Bedankt voor dat heerlijke recept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *