Goudgele kip met gratin

Regelmatig blader ik door mijn vele kookboeken om inspiratie op te doen of om mooie foto’s te kijken. Ooit kreeg ik van iemand het kookboek Jamie in 15 minuten. Eerlijk gezegd heb ik er doorheen gebladerd zoals ik bij al mijn kookboeken doe. Ook deze keer weer maar nu zag ik iets dat mijn aandacht wel trok. In 15 minuten iets bereiden; wie wil dat nu niet. Het gerecht Goudgele kip trok mijn aandacht. Weet je, het kost inderdaad 15 minuten om het te bereiden maar het verzamelen van ingrediënten en het snijwerk is daar niet bij inbegrepen. Een voor mijn heel andere manier van aardappelgratin maken is een blijverje gebleken. Maar dit gerecht is toch wel snel klaar en is nu favoriet in huize Angeli Kookt. De volgende dag heb ik het nog een keer gemaakt maar dan met zalm in plaats van kip. Ook een goede keuze!

Goudgele kip met gratin

Nodig voor Goudgele kip

Bereidingstijd 15 minuten – 4 personen

  • 800 gram aardappelen
  • 3 uien
  • Olijfolie
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 1/2 bosje verse salie
  • 1 dl kookroom
  • 30 gram Parmezaanse kaas
  • 4 kippendijfilet
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 plakken spek of zoals ik altijd gebruik; een dikke plak rookvlees
  • 1 dunne stengel prei
  • 200 gram verse bladspinazie
  • 200 gram diepvrieserwten

Zo maak je de Goudgele kip

  • Verwarm de ovengrill op de hoogste stand
  • Schil, eventueel, de aardappels en snijd ze in hele dunne plakken
  • Doe de schijfjes in een pan en giet er kokend water op tot ze net onder water staan. Leg de deksel op de pan en laat staan.
  • Pel de uien en snijd in dunne plakjes
  • Zet een braadslede op het vuur en schenk er 2 eetlepels olie in
  • Bak de uien op een zacht vuur
  • Verkruimel het bouillonblokje erover  en strooi er peper en zout op. Snipper de salie erbij
  • Bestrooi de kippendijen met peper, zout en de rozemarijnnaaldjes
  • Bak ze in de olie in een koekenpan goudbruin
  • Schuif de kip een beetje aan de kant
  • Snijd blokjes van het spek of rookvlees en bak ze mee
  • Laat de aardappelschijfjes uitlekken en doe ze in de braadslee
  • Schenk de room bij de aardappels  en rasp de Parmezaanse kaas erboven
  • Zet de braadslede in de oven onder de hete grill en gratineer
  • Snijd de prei in ringetjes en die ze met 1 eetlepel olie in een pan
  • Roer de spinazie en de erwten erdoor tot de spinazie is gesloken en de erwten zacht zijn
  • Serveer de kip op de groenten en schep de spek- of rookvleesblokjes erover

Tip: bak zalm in plaats van kip!

Bewaren

Bewaren

Door Angeli

Gezellig dat je komt kijken wat Angeli kookt! Als ik niet kook werk ik als content specialist of ik ben in mijn moestuin te vinden. Houd van alles wat met eten, koken en bakken te maken heeft dus ook het eten fotograferen. Heb je een recept gemaakt? Deel je ervaring dan door te reageren, leuk!