Eendenborstfilet-met-aalbessensaus

Soms heb je honderdduizend tijdschriften en kookboeken nodig om te bedenken wat je gaat koken en soms niet. Dat laatste had ik dus en bedenk ik zelf wat. Ik was de moestuin in gelopen en zag dat de aalbessen al best geplukt konden worden.

Dat inspireerde me om er weer eens zo’n heerlijke compote van te maken. Ooit was het al een ingeving om het te baseren op cranberrycompte met dezelfde ingrediënten, met rode Port zelfs. Zo’n lekker sausje is dat geworden toen. Lekker bij kip, biefstuk, eendenborst en ook in de yoghurt. Deze compote is zonder drank maar voel je vrij om dat toe te voegen.

Aangezien de husband wat ijzer tekort komt staan deze week sowieso ijzerrijke maaltijden op tafel en was de link met eendenborstfilet al snel gemaakt. Daarbij wat doperwten, ook uit eigen moestuin, en aardappelpartjes. Ik ben heel tevreden over de combinatie. Het kan erger toch op een doordeweekse dag?

Nodig voor eendenborstfilet met rodebessencompote

2 personen – bereidingstijd 30 minuten

  • 2 eendenborstfilets
  • 2 grote aardappels
  • 300 gram verse doperwten, gedopt
  • 300 gram rode aalbessen
  • 1 kaneelstokje
  • 1 steranijs
  • olijfolie
  • 3 eetlepels bruine basterdsuiker (of naar smaak)
  • gerookt paprikapoeder
Eendenborstfilet met bessensaus ingredienten

Bereidingswijze eendenborstfilet met rodebessencompote

  • Schil de aardappels en snijd in de lengte in vieren. Kook ze bijna gaar.
  • Giet af, besprenkel met olijfolie en strooi er paprikapoeder over.
  • Bak de partjes in olijfolie goudbruin.
  • Ris de rode besjes van de steeltjes, handig met een vork, en doe samen met de suiker, kaneel en steranijs in een pannetje. Water erbij hoeft niet. Laat sudderen tot de besjes uiteen vallen. Proef of er naar smaak genoeg suiker in zit.
  • Ondertussen kook je de doperwtjes gaar.
  • Maak kerven met een scherp mes in de vetlaag van de eendenborst.
  • Verhit een koekenpan zonder vet en bak de eendenborstfilets met de vetrand naar beneden krokant.
  • Draai de filets om en bak naar smaak rare, medium of doorbakken.
  • Haal uit de pan en laat onder aluminiumfolie rusten.
  • Giet de doperwten af en schep op de borden.
  • Trancheer de eendenborstfilet en leg op de erwtjes.
  • Schep er de rodebessencompote overheen en serveer met de aardappeltjes

Door Angeli