Borstplaat

Borstplaat is gemaakt van water, melk of slagroom en vanille, cacao of koffie. In de periode rond Sinterklaas wordt het vaak gegeten. Maar waarom eigenlijk? Vroeger was suiker een duur product dat van ver met schepen gehaald werd. Daarom werd het alleen gegeten met grootse feesten zoals een huwelijksfeest of Sinterklaasfeest. Het is geen gezond goedje natuurlijk als je ziet wat er in zit. Maar het hoort in december. Het jaar is bijna weer voorbij en dat moet gevierd worden toch?

borstplaat

Nodig voor borstplaat

  • 500 gram suiker
  • 250 ml slagroom
  • 1 eetlepel roomboter
  • 1 eetlepel maïzena
  • mespuntje zout
  • Voor vanille borstplaat: 4 zakjes vanillesuiker of 1 vanillestokje
  • Voor mokka borstplaat: 1 eetlepel oploskoffie
  • Voor chocolade borstplaat: 4o gram cacao

Extra nodig: (borstplaat)vompjes

Borstplaat maken

  • Meng suiker, slagroom, boter en maïzena in een pan en laat op een zacht vuur smelten en inkoken. Goed roeren!!
  • Voeg de vanille(suiker) toe
  • Voeg een van de smaakstoffen toe als je alleen die smaak wilt maken
  • Kook net zo lang tot de laatste druppel op je lepel tijdens het vallen een dun draadje trekt
  • Leg de vormpjes op een bakplaat bekleed met bakpapier
  • Als je ze alle 3 wil maken schenk dan 1/3 van het mengsel in een paar vormpjes vol met het vanillemengsel
  • Voor mokkaborstplaat schenk je een deel van het mengsel ineen ander pan en voeg de oploskoffie toe. (niet alles) Goed roeren en schenk nog wat vormpjes vol.
  • Voor de cacao borstplaat voeg je aan de rest van het mengsel 1/3 van de cacaopoeder toe, goed roeren en schenk ik de vormpjes
  • Laat uitharden en verwijder de vormpjes van de borstplaat.

Als je geen vormpjes hebt dan kun je het mengsel zo op het bakpapier gieten en later in stukken snijden

Door Angeli

Gezellig dat je komt kijken wat Angeli kookt! Als ik niet kook werk ik als content specialist of ik ben in mijn moestuin te vinden. Houd van alles wat met eten, koken en bakken te maken heeft dus ook het eten fotograferen. Heb je een recept gemaakt? Deel je ervaring dan door te reageren, leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.