Zomaar opeens dacht ik aan boterkoek. In Nederland is het een platte ronde koek met een ruitpatroon. Ik heb het al tijden niet gegeten. Natuurlijk niet gezond met massa’s échte boter en net zoveel suiker maar toch. Gebruik geen margarine want dat is geen boter. Het is een  industrieel bewerkt product dat gemaakt wordt in een fabriek. Meer weten over margarine? Lees er alles over!

Nederlandse boterkoek

Nodig voor boterkoek

  • 200 gram zachte roomboter
  • 250 gram bloem
  • 200 gram suiker
  • 1 zakje vanille suiker, 8 gram
  • 2 eieren
  • snufje zout

Zo maak je de boterkoek

  • Warm de oven voor op 180º C
  • Vet een ronde bakvorm of springvorm in met boter
  • Klop de zachte roomboter met de suiker, vanillesuiker en zout smeuïg
  • Voeg 1 ei toe en doe daarna de bloem erbij
  • Doe het beslag in de vorm en strijk glad met de bolle kant van een lepel. Even de lepel onder warm water houden, dat smeert wat makkelijker uit
  • Bestrijk de boterkoek met 1 los geklopt ei en maak met een vork een patroon in de bovenkant van de koek. Het bekende ruitpatroon
  • Bak 25-30 minuten in de oven en laat daarna afkoelen