Eendenborst met sinaasappeljus maakte ik afgelopen Kerst. Een zeer goede combinatie maar ik wilde ook weer iets anders proberen. Eend heeft een redelijk sterke smaak en daar combineer je toch wel het beste iets zoets mee. Nu heb ik een gerechtje gevonden met gembesaus, dat is zoet en pittig tegelijk. De bloemkool die erbij zit is ook weer eens wat anders. Je kookt de roosjes in wijn, pernod en room.

Een bijzonder smakelijk gerecht

Aangezien ik geen pernod in huis had moest ik wat anders toevoegen. Ik ben niet zo’n drankkenner maar na wat digitaal zoekwerk kwam ik erachter dat het een wat anijsachtige smaak heeft. Ouzo had ik nog wel in huis dus heb ik dat gebruikt. Eigenlijk een makkie, het is klaar binnen een half uur en je hebt weer iets bijzonders op tafel. Op de foto zie je dat ik de eendenborst best rauw gegeten heb. Dat hoeft natuurlijk niet. Bak hem zoals jij lekker vindt.

Eendenborstfilet

Nodig voor eendenborst met walnoten-gembersaus

4 personen – bereidingstijd 30 minuten

  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels bakgember of 4 bolletjes gember, kleingesneden
  • 4 eendenborstfilets
  • versgemalen peper
  • zout
  • 50 g walnoten
  • 50 g boter
  • 100 ml witte wijn
  • voor de bloemkoolcrème:
    • 1 kleine bloemkool
    • 2 sjalotjes
    • 1 teentje knoflook
    • 50 ml olijfolie
    • 1 borrelglas pernod, ik gebruikte Ouzo bij gebrek aan pernod
    • 100 ml witte wijn
    • 200 ml kookroom

Zo maak je het

  • Pel de sjalotjes en de teentjes knoflook.
  • Snijd de gember iets kleiner.
  • Kerf de eendenborstfilets aan de velkant schuin in met een scherp mes. Bestrooi ze met peper en zout.
  • Hak de walnoten grof.
  • Snijd de bloemkool in kleine roosjes.
  • Fruit 2 sjalotjes en 1 teentje knoflook in 50 ml olijfolie.
  • Voeg de bloemkool, pernod of ouzo, witte wijn en kookroom toe.
  • Stoof zachtjes zonder deksel 12-15 minuten tot de bloemkool beetgaar is.
  • Bak de eendenborstfilets eerst aan de velzijde 2-3 minuten. Zonder boter of olie, rechtstreeks in een hete pan. Pa op voor hete spetters.
  • Keer de filets en bak ze nog ongeveer 2 minuten. Afhankelijk van je voorkeur van gaarheid.
  • Haal ze uit de pan en houd ze warm onder aluminiumfolie.
  • Voeg 50 g boter bij het braadvet en fruit hierin het sjalotje en het teentje knoflook.
  • Voeg gember en witte wijn toe en laat op een hoge stand iets inkoken. Roer de walnoten erdoor.
  • Pureer intussen de bloemkool met een staafmixer tot een gladde massa en breng eventueel op smaak met peper en zout. Proef!
  • Serveer de eendenborstfilets op een bedje bloemkoolcrème met een beetje jus eromheen. Ik heb voor de vorm een ronde deegsteker gebruikt.

Bron: Boodschappen