Rode bessen compote met rode port

Kilo’s rode bessen hebben we jaarlijks uit eigen tuin. Ik kan ze ook op een tafeltje aan straat zetten met een geldbakje ernaast en verkopen maar ik kan er ook zoveel mogelijk iets van maken. Met een kelder onder het huis is dat al helemaal geen probleem. Ik heb er zelfs nog jam van vorig jaar staan.

Al heel snel kom je uit bij een rode bessentaart zoals ik vorige zomer maakte. Voor een bbq vorig jaar maakte ik een rode bessen compote maar ben vergeten deze met jullie te delen. Bleek goed in de smaak te vallen trouwens. Lekker met kip, biefstuk of door de yoghurt. De ingrediënten die ik gebruik zijn dezelfde als van de cranberry compote. Maar in plaats van de cranberry’s gebruikte ik 1 kilo rode bessen met voor de rest dezelfde hoeveelheden als genoemd bij de cranberry compote. Het is wel zo dat de versie met rode bessen uiteindelijk iets dunner is en blijf proeven tijdens het koken want ik weet niet hoe zuur jouw rode bessen zijn.

Rodebessencompote

Rode bessen compote

  • 1 kilo rode bessen
  • 75 gram bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • 1 kaneelstokje
  • 1 dl rode port
  • 1 dl vers sinaasappelsap
  • Een stukje sinaasappelschil
  • 1 vanillestokje, geschraapt

Rode bessen compote maken

  • Breng port en sinaasappelsap met de suiker aan de kook
  • Voeg de rest van de ingrediënten toe
  • Laat ongeveer 10 minuten zachtjes koken tot de bessen ploppen en de saus gaat binden.
  • Proef tussendoor.  Voeg naar smaak nog eventueel suiker of sinaasappelsap toe
  • Warm of koud serveren kan allebei

Vergeet niet de schil en de kaneelstokjes eruit te halen

Kipschnitzel met rodebessencompote
Rode bessen compote met kipschnitzel

Dit vind je misschien ook leuk...