Runderstoof met pruimen

Een goed stuk rundvlees dat uren staat te pruttelen is altijd lekker. De geur die in de keuken hangt geeft een huiselijk welkom. Vooral de specerijen waarmee je het vlees inwrijft in combinatie met de zoete pruimen is heel bijzonder. Het potje moet wel even zachtjes pruttelen dus een prima gerecht om op een vrije dag of in het weekend te bereiden. Lekker met bulgur of gewoon met Turks brood.

Aangezien ik geen Tajine heb gebruikte ik een gietijzeren pan en dat ging ook heel goed!

Runderstoof met pruimen

Nodig voor de runderstoofpot met pruimen

4 personen – bereidingstijd 2 uur

  • 500 gram runderstoofvlees
  • 72 gram blanke amandelen
  • 200 gram gewelde pruimen zonder pit
  • 1 grote tomaat
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 2 eetlepel ras-el-hanout
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 eetlepel sesamzaadjes
  • olijfolie
  • krulpeterselie
  • zout en peper

Runderstoofpot met pruimen

  • Wrijf het vlees in met de ras-el-hanout, gemberpoeder, peper en zout
  • Verhit olijfolie in een pan of Tajine en braad het vlees op een hoog vuur rondom bruin
  • Pel de uien en de knoflook en snijd ze heel fijn. Raspen kan ook.
  • Snijd de tomaat in hele kleine blokjes en de peterselie snijd je heel fijn
  • Voeg uien, knoflook, tomaat en peterselie toe aan het vlees. Doe er een scheut water bij en stoof op een laag vuurtje met de deksel op de pan in 2 uur gaar. Check tussendoor dat het niet droog komt te staan.
  • De pruimen verhit je in een klein pannetje met een klein scheutje water, suiker en kaneelpoeder.
  • Ondertussen rooster je de amandelen in een koekenpan.
  • Schep het vlees met de inhoud van die pan in een mooie schaal en verdeel de pruimen en de amandelen erover. Bestrooi met het sesamzaad. Heb je een Tajine dan hoef je natuurlijk alleen de pruimen en de amandelen bij het vlees te doen.
  • Lekker met Turks brood of stokbrood.

Door Angeli