Na een paar dagen in het buitenland ben ik weer back in the kitchen to cook. Alles opruimen, wasje draaien en boodschappen doen. Natuurlijk moet ik ook bij mijn favoriete slager, Ad Wilde, langs voor een lekker stukje vlees. Hij had weer eens iets nieuws bedacht, de Prontoburger. Pronto is de wijk waar de slager zijn zaak heeft, vandaar. Dat klonk goed dus behalve de kipfilet die ik wilde kopen heb ik ook Prontoburgers gekocht en een lekker malse entrecote. Een recept met de Prontoburger krijg je later van me.

Wat is een entrecote?

Een entrecote is een gesneden stuk rundvlees van de dunne lende en heeft een klein vetrandje. De letterlijke betekenis is vertaald ‘tussen de ribben’ en wordt traditioneel gesneden uit het ribgedeelte van het rund. Bij de entrecote at ik die supermooie groente, de Romanesco. Deze laatste lijkt op het Zeeuws Knopje trouwens….. Het is een geelgroene torentjesbloemkool en is prachtig om te zien. In het 16e eeuwse Italie kwam hij al voor als broccolo romanesco oftewel broccoli van Rome. De smaak zit een tussen bloemkool en broccoli in. De pepersaus maak ik natuurlijk zelf. De entrecote kun je bakken of grillen, wat jij wilt.

Entrecote met pepersaus

Nodig voor entrecote met pepersaus

  • 1 entrecote per persoon, op kamertemperatuur
  • olijfolie en boter
  • peper en zout
  • Pepersaus
    • 2 eetlepels peperkorrels, gekneusd
    • 30 gram bloem
    • 30 gram boter
    • 200 ml bouillon
  • Romanesco

Entrecote met pepersaus

  • Maak eerst het pepersausje door de boter te smelten en de bloem er aan toe te voegen. Laat even garen zonder bruin te laten worden. Voeg al roerend de bouillon toe tot de saus de juiste dikte heeft. De gekneusde peperkorrels voegje nu toe en roer ze er goed door heen. Zet het vuur af.
  • Was en kook de Romaneso in water met zout. Dat kan in roosjes of de hele krop in zijn geheel
  • Dep de entrecote droog en smelt boter met olijfolie in de pan
  • Bak de entrecote naar smaak en afhankelijk van de dikte 3 minuten per zijde
  • Haal het vlees uit de pan en laat in aluminiumfolie rusten
  • Dien het vlees op met de pepersaus en de Romanesco

Romanesco