Aangezien we helaas in Nederland niet het klimaat van Italië of Spanje hebben zal ik mijn halfgedroogde tomaatje in de oven moeten drogen. Je moet er even de tijd voor uittrekken, nou ja je oven dan. Ze zijn heelijk!

Gedroogde tomaatjes

Halfgedroogde tomaatjes (in een pot van 1/2 liter)

  • 250 gram tomaatjes (Tasty Tom of kerstomaatjes)
  • 300 ml goede olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • snufje zout
  • klein beetje poedersuiker
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 takje oregano, blaadjes
  • 1 takje rozemarijn, naaldjes
  • een paar blaadjes basilicum
  • extra nodig: een schone afsluitbare glazen pot

Tomaatjes-uit-de-oven

Zo doe je dat

  • De glazen pot steriliseren door deze 5 minuten in kokend water te leggen, laten uitlekken en omgekeerd laten drogen op keukenpapier
  • Snijd de knoflook in dunne plakjes en laat deze minstens 2 uur in de citroensap staan
  • Halveer de tomaatjes, leg op een ovenschaal met pakbapier en strooi er een beetje zout en wat poedersuiker over.
  • Verwarm de oven op 100º C (heteluchtoven) gewone oven 125º C
  • Laat 20 minuten staan en dep droog met keukenpapier
  • Schuif de tomaten in de oven en laat ongeveer 4 uur in de oven drogen. Gebruik je kerstomaatjes dan halveer je de tijd.
  • Doe de kruiden, de knoflook (zonder citroensap) en de iets afgekoelde tomaatjes in de glazen pot en giet er de olijfolie op. Sluit af en bewaar de pot in de koelkast.

De stap met het citroensap is belangrijk tegen de groei van bacteriën.