Hete bliksem is een oud Nederlands gerecht. Het valt onder de categorie stamppotten en bestaat bestaat uit 2 delen aardappel, 1 deel zure appels, 1 deel zoete appels.

Ik serveer de hete bliksem met biefstuk, appel en cranberry’s. Dat klinkt als een oer Hollands winterrecept maar waarom zou je dat in de winter eten. In dit recept gebruik je een deel van de appels voor samen met de cranberry’s erbij.

Hete bliksem

Nodig voor hete bliksem met biefstuk

4 personen

  • 4 biefstukjes
  • 4 aardappels (kruimig, geschild)
  • 1 goudreinet (¾ geschild in blokjes; ¼ in partjes)
  • 1 zoete appel geschild in blokjes
  • 40 g roomboter
  • 3 eetlepels room
  • ½ flesje aceto-balsamico
  • 2 eetlepels suiker
  • 100 gram cranberry’s

Recept hete bliksem

  • De aardappel koken met 3/4 van de appels
  • Giet af, stoom droog en voeg wat boter en eventueel de room toe
  • Breng op smaak met peper en zout
  • Kook de balsamico met suiker tot een siroop
  • Laat wat afkoelen en voeg partjes appel en cranberry’s toe. Laat rusten
  • Bak de biefstuk naar smaak en snijd in plakken
  • Schep de hete bliksem op de borden en verdeel de biefstukreepjes erover
  • Schep de appelpartjes met de cranberry’s ernaast