Koek, gebak en zoet

Hollandse appeltaart

Wie is er niet groot geworden met Hollandse appeltaart. Niet zo’n kleffe versie uit de supermarkt maar één met een krokante korst, lekker zoete en sappige appels, kaneel en natuurlijk rozijntjes of nog beter Boerenjongens. Mijn geheim is om ook wat custardpoeder door de vulling te doen. Daar wordt het ook nog eens smeuïg van en neemt overtollig vocht op. De randen van de springvom smeer je in met boter en paneermeel voor een krokant korstje. Ik doe geen ei in het deeg wat het uitrollen wat moeilijker maakt maat ik vind dat niet erg. Verder doe ik er niet al te veel suiker in want je moet wel appels proeven.

Tip: Vanillesuiker maak ik meestal zelf. Schep suiker in een grote pot en stop er steeds een vanillepeul in als je het merg ergens in een ander recept gebruikt hebt. De suiker wordt op den duur wel donkerder maar dat maakt voor de smaakt niet uit.

Gebruik eens 2 kleine vormen in plaats van 1 grote

In plaats van 1 grote springvorm vind ik het een leuk idee om het te verdelen over 2 maten springvormen. Kijk, als je met tweeën bent dan is 1 zo’n grote taart superlekker maar je eet er een week van. Da’s een beetje teveel van het goede. Ik probeer het alleen tot het weekend te beperken. Meestal geef ik de 2e aan iemand cadeau of vries hem. Dat kan maar wordt er minder lekker van.

Nodig voor Hollandse appeltaart

  • Deeg
    • 350 gram bloem
    • 250 gram roomboter
    • 175 gram suiker
    • beetje zout
  • Vulling
    • 6 grote appels, liefst goudrenetten
    • 50 gram rozijnen. Geweld in rum of neem Boerenjongens
    • 1 eetlepel custardpoeder
    • 50 gram suiker
    • 15 gram vanillesuiker
    • 3 theelepels kaneel
  • 1 ei
  • paneermeel

Zo maak je de Hollandse appeltaart

  • Verwarm de oven op 175º C
  • Meng bloem, roomboter, suiker en een beetje zout en maak er een mooi deeg van. Verpak in aluminiumfolie en bewaar ongeveer een uur in de koelkast
  • Schil ondertussen de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in plakjes of blokjes.
  • Meng de appels met kaneel, suiker, vanillesuiker en custardpoeder en zet opzij
  • Smeer de bodem en randen van een springvorm in met boter en strooi er paneermeel. Verdeel het paneermeel over bodem en de randen door de springvorm te bewegen zodat het paneermeel lekker blijft plakken aan de boter.
  • Haal het deeg uit de koelkast en bekleed de springvorm ermee. Houd 1/3 over om straks de bovenkant te bedekken.
  • Schep de vulling in de springvorm en rol het resterende deeg uit. Snijd repen met bijvoorbeeld een pizzaroller of gewoon een mes en verdeel de repen in een ruitvorm op de taart
  • Kluts een eitje met een beetje water en smeer met een kwastje de repen deeg aan de bovenkant.
  • Bak 60-75 minuten maar kijk wat jouw oven doet en haal zonodig eerder uit de oven.

Dit vind je misschien ook leuk...