Kerstbrood

Sinterklaas is weer voorbij dus is het weer tijd om na te denken over Kerst en al het lekkers in de rest van de decembermaand. Kerststol of Paasstol het is hetzelfde brood. Feestbrood is misschien een betere naam. Het is in ieder geval een luxe brood met rozijnen, specerijen en amandelspijs. De meesten van ons halen elk jaar een stolletje bij de bakker of de supermarkt. Dat kan natuurlijk maar waarom zou je het kerstbrood niet zelf maken? Als je tijd over hebt tussen Sinterklaas en Kerst dan zou ik dat zéker doen. Invriezen kan ook want daar wordt ie alleen maar lekkerder van.

Kerststol kerstbrood met amandelspijs

Nodig voor Kerstbrood

1 brood – 15 plakken

  • 25 gram verse gist, verkruimeld
  • 3 eetlepels witte basterdsuiker
  • 150 ml melk
  • 125 gram boter
  • 350 gram tarwebloem
  • 2 theelepels zout
  • 1 theelepel koekkruiden
  • 1 citroen, sap en rasp
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels rum of madeiera
  • 150 krenten
  • 200 gram rozijnen
  • 300 gram amandelspijs zelf gemaakt of kant en klaar
  • 50 gram gepelde amandelen, grof gehakt
  • 25 gram geraspte sinaasappelschil
  • 25 gram sukade
  • poedersuiker

Kerstbrood maken

Stap 1: Gist oplossen

Doe de gist met 1 eetlepel basterdsuiker en 100 ml lauwe melk in een kom en laat de gist al roerend oplossen. Laat ongeveer 10 minuten staan tot het begint te borrelen

Stap 2: Deeg maken

Smelt 75 gram boter. Doe bloem, zout, 2 eetlepels basterdsuiker, koekkruiden en citroenrasp in een kom en meng alles goed door elkaar. Maak in het midden een kuiltje en breek 1 ei hierin. Schenk het gistmengsel, melk, rum en de gesmolten boter erbij en roer het mengsel vanuit het midden tot een kauwgomachtig deeg.

Stap 3: Deeg kneden

Bestuif het werkblad en je handen met bloem. Kneed het deeg en sla het tegen het werkvlak tot het soepel is en niet meer aan je handen plakt. Laat het deeg met een vochtige theedoek over de kom op en warme en tochtvrije plek ongeveer 45 minuten rijzen.

Stap 4: Vulling voorbereiden

Laat krenten en rozijnen in heet water ongeveer 5 minuten wellen. Laat ze daarna uitlekken en dep ze droog. Roer amandelspijs los met 1 losgeklopt ei en roer  er 2 theelepels citroensap door.

Stap 5: Vulling mengen

Bestuif het werkvlak en de handen weer met bloem. Druk het deeg uit tot een dikke lap, leg de rozijnen, krenten, amandelen, sinaasappelrasp en sukade erop en vouw het er allemaal in. Kneed goed.

Stap 6: Deeg vormen

Vorm het deeg tot een ovaal brood en leg het op de bakplaat. Bestuif de deegroller met bloem, rol 1 helft een beetje uit en maak met de roller in het midden van het deeg in de lengte een gleuf.

Stap 7: Amandelspijs toevoegen

Vorm de amandelspijs tot een iets korter rolletje dan het deeg en leg het in de gleuf. Vouw de dikke deeghelft er overheen. Bedek het deeg met een vochtige theedoek en laat het op een warme tochtvrije plek ongeveer 45 minuten rijzen.

Stap 8: Brood bakken

Verwarm de oven voor op 220ºC. Smelt 50 gram boter en bestrijk hiermee dun de bovenkant van het deeg. Zet de bakplaat in het midden van de oven en besproei het deeg met een plantenspuit met water. Bak het brood in 25 minuten gaar en goudbruin. Zet de oven uit en laat het brood nog 5 minuten in de oven staan. Laat het brood afkoelen op een rooster en bestrijk met de rest van de gesmolten boter.

Bestrooi het nog warme brood royaal met poedersuiker en doe dat nog een keer voor het serveren.

Kerststol kerstbrood met amandelspijs

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *