Mandarijntjes associeer ik met december. Waarom geen idee want je kunt ze het hele jaar kopen. Vooral die heerlijk zoete Clementines of die superzure. Ik vind ze allemaal lekker zolang ze maar sappig zijn.

Deze keer heb ik ze gekocht omdat manlief zo houdt van witlofsalade met mandarijnen. Vroeger aten we daar mandarijnen uit blik bij maar sinds we weten hoe ze ontveld worden en daarbij ook nog eens smakeloos zijn gaan we tegenwoordig voor de verse varianten. Dan maar die witte velletjes.

Aangezien er geen 10 mandarijnen in een salade gaan besloot ik een recept van een taartje te zoeken waar ik de meeste mandarijnen kon verwerken. Het recept van het mandarijnengebakje vond ik op Lekker Tafelen maar heb een kleine aanpassing gedaan. Zo gebruik ik geen gelatine maar Agar-agar. Het gebakje heeft een krokante bodem, een mandarijnenmousse en daarbovenop een chocoladelaagje.

Wat is Agar-agar

Gelatine is een dierlijk product vaak van varkenscollageen. Een alternatief is het plantaardige Agar-agar en wordt gemaakt van algen. Aangezien de bereidingswijze van dit poeder iets anders is dan wanneer je gelatine gebruikt moet je het recept wat aanpassen. Het heeft een snellere en sterkere bindingskracht dan gelatine en daarom heb je er veel minder van nodig. Het grijzige poeder los je eerst op in een beetje kokend water en voeg je daarna toe aan je gerecht. Gebruik ongeveer 1/3 van de hoeveelheid gelatine die je nodig zou hebben. Per liter vloeistof gebruik je 8 gram poeder. Nadeel van Agar-agar is dat het na 2 dagen de bindingskracht verliest dus je moet binnen 2 dagen je taart opeten. Geen probleem toch? ;-)

Mandarijngebakje

Nodig voor het mandarijnengebakjes

6 gebakjes

  • 150 gram bloem
  • 100 gram zachte bote
  • 50 gram bruine basterdsuiker
  • 1 klein ei
  • 2 theelepels kaneel
  • snufje zout
  • 6 steekvormen, ingesmeerd met wat boter
  • Voor de vulling:
    • 5 mandarijnen
    • 2 eieren
    • 150 gram suiker
    • 1 limoen
    • 2 gram Agar agar of 4 blaadjes gelatine
    • 250 ml slagroom
  • Chocolade ganache
    • 100 gram chocolade
    • 100 ml slagroom
    • 20 gram boter
  • Chocolade ganache

Zo maak je de manadarijnengebakjes

  • Meng de suiker en de boter tot een luchtige massa. Voeg het ei toe en meng goed. Voeg de bloem, snufje zout en kaneel toe en kneed alles goed door tot je een deegbal hebt. Druk het plat en leg ingepakt in huishoudfolie een half uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven op 170 ÂșC
  • Rol het deeg uit tot een dikte van 1/2 cm en steek met de steekvormen het deeg uit voor de bodem. Zet de ringen met deeg en al op een ingevette bakplaat. Je hebt nog wat deeg over en dat leg je ook op de bakplaat. Dat gebruik je straks verkruimeld op het gebakje. Bak 12 minuten in de oven. Laat daarna volledig afkoelen.
  • Maak nu de mousse. Rasp de schil van 1 mandarijn en pel daarna deze mandarijn en bewaar de partjes. Rasp ook de schil van de limoen.
  • Pel 2 mandarijnen en snijd de partjes in kleine stukjes. De andere 2 manadarijnen pers je uit en daar gebruik je 50 ml van.
  • Pers ook de limoen uit
  • Splits de 2 eieren en klop de eidooiers met 120 gram suiker luchtig.
  • Verwarm in een steelpannetje het limoensap met het sap van de mandarijnen en breng aan de kook. Schenk het sap bij het eidooiermengsel en roer goed. Schenk daarna deze vloeistof terug in de pan en doe er de manarijnenstukjes en de rasp van limoen en mandarijnen bij. Laat op een zacht vuur indikken.
  • Meng de Agar-agar met een beetje kokend water tot een papje en voeg toe aan het sap in het pannetje. Klop goed door en laat iets afkoelen
  • Klop de slagroom stijf en en ook de eiwitten met de 30 gram resterende suiker. Schep beide door het mandarijenmengsel en spatel het goed door.
  • Schep het mengsel op de deegbodems maar laat de ring erom zitten. Zet de vormen in de koelkast. Het voordeel van de Agar is dat het meteen bindt in tegenstelling tot gelatine wat nog moet opstijven.
  • Nu de ganache. Breng in een pannetje de slagroom tegen de kook aan en schenk bij de chocolade. Meng goed en schep de boter er doorheen.
  • Schenk als laatste laag in de steekvormen op de mousse en laat in de koelkast hard worden.
  • Haal voorzichtig de vorm weg en garneer met wat slagroom, de speculaaskruimels en de partjes mandarijn.
Mandarijngebakje