Provençaals kipstoofpotje

Alleen al als ik het woord Provençaals in de naam van een gerecht zie staan dan is het voor mij per definitie al een geslaagd recept. Provençaalse kipstoofpot zag ik op Smulweb voorbij komen en het was meteen duidelijk dat ik dat gerecht zou gaan maken afgelopen weekend. Handig want dan had ik meteen iets lekkers voor 2 dagen.

Malse kip, kruiden en aardappelen

Het gerecht is voor 4 personen maar wij moesten met tweeën moeite doen om niet voor een tweede keer op te scheppen. We hebben ons ingehouden. Trots. Dat is dus het nadeel van een grote stoofpot maken voor 2 dagen. De kans dat je nog een keer je bordje opschept is best groot. Daarom schep ik voortaan in de keuken op en blijft de pan ook daar staan. Wat lekker is aan dit Provençaalse stoofpotje is de kruiden en de lekkere malse kip. Ook zitten er aardappels in dus heb je een complete maaltijd uit één pan. Een kipstoofpot hoeft ook niet zo lang te sudderen, dus redelijk snel klaar.

Bereiding provencaals kipstoofpotje

Nodig voor het Provençaalse kipstoofpotje

  • 4 kippenbouten
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 100 g rookvlees aan een stuk of, gerookte spekblokjes
  • 3 teentjes knoflook, in vieren
  • 1 ui, in partjes
  • 500 gram vastkokende aardappelen geschild en in stukken
  • 100 gram zwarte olijven
  • 250 gram cherrytomaatjes
  • 2 verse laurierblaadjes
  • 6 takjes verse tijm
  • 100 ml droge witte wijn
  • 100 ml tomatensap

Zo maak je het Provençaalse kipstoofpotje

  •  Snijd kippenbouten door het gewricht in drumsticks en dijstukken.
  • Bestrooi de kipstukken met zout en versgemalen peper
  • Bak de stukken kip in een grote braadpan met olijfolie op hoog vuur in gedeelten rondom bruin.
  • Leg de stukken kip op een bord
  • Bak de rookvleesblokjes, knoflook en ui 2 minuten in het olijfolie.
  • Schep de stukken aardappel, olijven en cherrytomaatjes erdoor en leg de stukken kip ertussen.
  • Steek de kruiden tussen de kip en schenk de wijn en tomatensap erbij.
  • Stoof met de deksel schuin op de pan in 25-30 minuten zachtjes gaar
  • Schep alles regelmatig om en laat eventueel nog wat van het vocht verdampen.

Ik had er ook nog stokbrood bij maar dat was iets teveel van het goede

Provencaalse kipstoofpot

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.