Stoofvlees in bier en appelstroop

Het is weer de tijd van het jaar dat we massaal naar binnen trekken. Haardje aan, kaarsjes branden en gezellig met elkaar aan tafel. Er gaat dan niets boven heerlijk ouderwets stoofvlees en bereid in dubbel bruin bier. Sint Bernardus is erg lekker in dit stoofpotje. Gepofte knoflook en verse oregano geeft er zuidelijke geur aan. Je waant je weer terug op vakantie met dit stoofvlees.

Stoofvlees in bier en appelstroop

Nodig voor stoofvlees in bier en appelstroop

4-6 personen

  • 2 uien
  • 1 kilo doorregen runderlappen
  • 4 eetlepels bloem
  • 60 gram roomboter
  • 1 laurierblaadje
  • 4 takjes verse oregano
  • 200 ml runderbouillon
  • 5 zongedroogde tomaatjes
  • 300 ml dubbel bruin bier bijvoorbeeld Sint Bernardus
  • 1 bol knoflook
  • 4 eetlepels appelstroop
  • 1 kilo aardappels

Zo maak je stoofpotje in bier en appelstroop

  • Verwarm de oven voor op 180º C
  • Snijd de ui fijn en zet apart
  • Snijd het vlees in grove stukken en bestrooi met zout, peper en bloem
  • In een ovenvaste pan verhit je de boter en op een middelhoog vuur bak je het vlees rondom bruin
  • Voeg de ui toe en bak 2 minuten mee
  • Doe het laurierblaadje, oregano, bouillon en de zongedroogde tomaatjes erbij en blus af met het bier
  • Haal de pan van het vuur en zet hem in de voorverwarmde oven. Laat het 1 1/2 uur stoven
  • Met een kwast smeer je de bol knoflook in met olijfolie en schuif deze bij het vlees in de oven. Na 1 uur is ie helemaal zacht. Haal hem dan uit de oven en laat 10 minuten afkoelen
  • Snijd het topje van de knoflook en knijp de teentjes uit in een kommetje. Prak de teentjes fijn met de appelstroop
  • Doe het knoflookmengsel bij het vlees in de oven en laat nog eens 1 1/2 uur verder garen
  • Boen ondertussen de aardappels schoon en snijd er dikke frieten van. Laat de frietjes 10 minuten weken in koud water
  • De de frieten droog, frituur ze op 160 ºC 5 minuten en schep ze uit de pan
  • Als het stofvlees gaar is bak je de frietjes op 180 ºC goudgeel en krokant
  • Verwijder de laurierblaadjes uit het stoofvlees en serveer het vlees met de dikke frieten 🙂

Tip: Lekker met een flesje donker bier

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *