Stromboli is genoemd naar een vulkanisch eiland boven Sicilië. Het in feite opgerold brood met een heerlijke vulling. Het brood maak je van voordeeg. Ik maak 4 broden tegelijk en stop ze gewoon in de vriezer. Het is niet iets wat je maakt en dezelfde dag nog kunt eten. Je hebt er 2 dagen voor nodig. Bron: boek Nachtbrood van Ineke Berentschot
Nodig voor 4 stromboli broden
Voordeeg
- 500 gram bloem
- 5 gram verse gist
- 300 ml koud water
Deeg
- 500 gram bloem
- 18 gram zeezout
- 15 gram verse gist
- 2 eetlepels olijfolie
- 300 ml koud water
Pesto
- 50 gram verse basilicum
- 20 gram pecorino of parmezaanse kaas
- 20 gram groosterde pijnboompitte
- verse knoflook
- peper, zeezout en hele goede olijfolie
Extra: Mozzarella, van de buffel natuurlijk
Stromboli maken
Dag 1: voordeeg maken
- Meng de bloem, gist en koud water en kneed dit heel kort
- Doe het deeg in een kom met een plastic zak er omheen
- Plaats 24 uur in de koelkast
- Maak de pesto door alle ingrediënten in een keukenmachine te malen
- Bewaar ook de pesto in de koelkast (glazen pot)
Dag 2: het brood maken
- Kneed deeg van alle ingrediënten, dus inclusief het voordeeg
- Voeg eventueel wat water toe, afhankelijk van de bloem
- Laat het deeg 60 minuten rijzen
- Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken
- Maak er bollen van en laat onder plastic nog 15 minuten rijzen
- Rol het deeg uit tot een ronde plak
- Bestrijk het deeg met de pesto en verdeel de mozarella er over
- Rol het deeg stevig op
- Dek af en laat weer 60 minuten rijzen
- Verwarm de oven voor op 240º C
- Bestrijk met olijfolie en geef diagonale insnijdingen in het deeg
- Bestrooi met grof zeezout en verse rozemarijn
- Zet de temperatuur van de overn terug naar 210º C
- Bak 20 minuten
Tip: voor een krokante korst zet je op de bodem van de oven een bak met ijsklontjes