Stromboli
Stromboli is genoemd naar een vulkanisch eiland boven Sicilië. Het in feite opgerold brood met een heerlijke vulling. Het brood maak je van voordeeg. Ik maak 4 broden tegelijk en stop ze gewoon in de vriezer. Het is niet iets wat je maakt en dezelfde dag nog kunt eten. Je hebt er 2 dagen voor nodig. Bron: boek Nachtbrood van Ineke BerentschotStromboli

Nodig voor 4 stromboli broden

Voordeeg
  • 500 gram bloem
  • 5 gram verse gist
  • 300 ml koud water
Deeg
  • 500 gram bloem
  • 18 gram zeezout
  • 15 gram verse gist
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 300 ml koud water
Pesto
  • 50 gram verse basilicum
  • 20 gram pecorino of parmezaanse kaas
  • 20 gram groosterde pijnboompitte
  • verse knoflook
  • peper, zeezout en hele goede olijfolie

Extra: Mozzarella, van de buffel natuurlijk

Stromboli maken

Dag 1: voordeeg maken

  •  Meng de bloem, gist en koud water en kneed dit heel kort
  • Doe het deeg in een kom met een plastic zak er omheen
  • Plaats 24 uur in de koelkast
  • Maak de pesto door alle ingrediënten in een keukenmachine te malen
  • Bewaar ook de pesto in de koelkast (glazen pot)

Dag 2: het brood maken

  • Kneed deeg van alle ingrediënten, dus inclusief het voordeeg
  • Voeg eventueel wat water toe, afhankelijk van de bloem
  • Laat het deeg 60 minuten rijzen
  • Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken
  • Maak er bollen van en laat onder plastic nog 15 minuten rijzen
  • Rol het deeg uit tot een ronde plak
  • Bestrijk het deeg met de pesto en verdeel de mozarella er over
  • Rol het deeg stevig op
  • Dek af en laat weer 60 minuten rijzen
  • Verwarm de oven voor op 240º C
  • Bestrijk met olijfolie en geef diagonale insnijdingen in het deeg
  • Bestrooi met grof zeezout en verse rozemarijn
  • Zet de temperatuur van de overn terug naar 210º C
  • Bak 20 minuten

Tip: voor een krokante korst zet je op de bodem van de oven een bak met ijsklontjes

Door Angeli

Gezellig dat je komt kijken wat Angeli kookt! Als ik niet kook werk ik als content specialist of ik ben in mijn moestuin te vinden. Houd van alles wat met eten, koken en bakken te maken heeft dus ook het eten fotograferen. Heb je een recept gemaakt? Deel je ervaring dan door te reageren, leuk!

2 gedachte over “Stromboli”
  1. Hallo Angeli deze broodjes en de stromboli komen zeker weer in mijn lijstje van brood om te maken .heel erg bedankt. vriendelijke groet van mij Alda Boudewijn

  2. Wat goed! Ik vind brood maken nog steeds zó moeilijk om het goed te doen. De smaak is er meestal wel maar het komt zo nauw. Succces!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.