Stromboli
Stromboli is genoemd naar een vulkanisch eiland boven Sicilië. Het in feite opgerold brood met een heerlijke vulling. Het brood maak je van voordeeg. Ik maak 4 broden tegelijk en stop ze gewoon in de vriezer. Het is niet iets wat je maakt en dezelfde dag nog kunt eten. Je hebt er 2 dagen voor nodig. Bron: boek Nachtbrood van Ineke BerentschotStromboli

Nodig voor 4 stromboli broden

Voordeeg
  • 500 gram bloem
  • 5 gram verse gist
  • 300 ml koud water
Deeg
  • 500 gram bloem
  • 18 gram zeezout
  • 15 gram verse gist
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 300 ml koud water
Pesto
  • 50 gram verse basilicum
  • 20 gram pecorino of parmezaanse kaas
  • 20 gram groosterde pijnboompitte
  • verse knoflook
  • peper, zeezout en hele goede olijfolie

Extra: Mozzarella, van de buffel natuurlijk

Stromboli maken

Dag 1: voordeeg maken

  •  Meng de bloem, gist en koud water en kneed dit heel kort
  • Doe het deeg in een kom met een plastic zak er omheen
  • Plaats 24 uur in de koelkast
  • Maak de pesto door alle ingrediënten in een keukenmachine te malen
  • Bewaar ook de pesto in de koelkast (glazen pot)

Dag 2: het brood maken

  • Kneed deeg van alle ingrediënten, dus inclusief het voordeeg
  • Voeg eventueel wat water toe, afhankelijk van de bloem
  • Laat het deeg 60 minuten rijzen
  • Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken
  • Maak er bollen van en laat onder plastic nog 15 minuten rijzen
  • Rol het deeg uit tot een ronde plak
  • Bestrijk het deeg met de pesto en verdeel de mozarella er over
  • Rol het deeg stevig op
  • Dek af en laat weer 60 minuten rijzen
  • Verwarm de oven voor op 240º C
  • Bestrijk met olijfolie en geef diagonale insnijdingen in het deeg
  • Bestrooi met grof zeezout en verse rozemarijn
  • Zet de temperatuur van de overn terug naar 210º C
  • Bak 20 minuten

Tip: voor een krokante korst zet je op de bodem van de oven een bak met ijsklontjes