Uiensoep

Tijd voor soep. Uiensoep is een goedkope maaltijd want uien zijn niet duur en iedereen heeft ze toch wel in huis? Ik had van die enorme grote exemplaren liggen die eigenlijk voor normaal gebruik te groot zijn maar voor een soepje juist weer handig. Probleem is huilen als je een kilo uien moet snijden maar voordeel is dat in ieder geval je ogen schoon worden. Ik maak meestal een soep als ik niet weet wat op tafel moet zetten en een soepje kan altijd. Maak meteen een grote pan, dat is altijd handig als je onverwacht bezoek krijgt of vries het in voor een volgende keer als je snel iets op tafel wilt zetten. Nou zijn er ontzettend veel versies van een uiensoep maar ik doe een redelijk snel klaar versie. Eigenlijk hoort er een stukje brood met Gruyèrekaas op de soep om vervolgens even te grillen in de oven. Dit keer doe ik dat niet, gewoon omdat ik geen stokbroodje en Gruyèrekaas in huis heb.

Uiensoep

Nodig voor uiensoep

8 personen –  bereidingstijd 60 minuten

  • 1 kilo uien
  • 1 1/2 liter vleesbouillon
  • 1 laurierblaadje
  • 1 kruidnagel
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel Provençaalse kruiden
  • 2 tenen knoflook
  • Klont boter
  • Scheut witte wijn
  • Peper en zout
  • Stokbrood

Zo maak je de uiensoep

  • Schil de uien en snijd in ringen
  • Bak de uien met de suiker in een klont boter in een soeppan goudbruin op een laag vuur. Dat duurt ongeveer 20 minuten.
  • Blus af met de witte wijn en laat even inkoken
  • Voeg de bloem, knoflook, kruinagel, kruiden en laurierblad toe
  • Voeg de bouillon toe en laat nog 30 minuten op een laag vuur sudderen met het deksel op de pan
  • Proef en voeg peper en zout naar smaak toe
  • Schep in een grote soepkom

Leg een stukje stokbrood met geraspte Gruyèrekaas op de soep in de soepkom en plaats even onder de grill

 

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.