Vijgen tarte tatin

Deze keer in de serie tarte tatins de vijgen tarte tatin. Een paar éénpersoons taartjes met verse vijgen, honing en vanille. Deze vijgen tartin tatin maakte ik vorig jaar toen er net een verse lading vijgen van de buren bij ons in de keuken belandden. Ik realiseerde me dat ik deze nooit op mijn website had geplaatst dus bij deze. Ik zag afgelopen week bij de groenteboer trouwens al een hele doos met verse vijgen staan. Maar ik ben meer van het eten met de seizoenen mee dus die zijn in elk geval geïmporteerd.

Deze vijgen tarte tatin heb je trouwens snel gemaakt als je al bladerdeeg in huis hebt. Bij bij ligt het standaard in de vriezer of koelkast omdat je er zo lekker snel iets mee kan maken.

Lust je geen vijgen? Kijk dan ook eens bij de appel tarte tatin, of de ananas tarte tatin die ik eerder maakte. Ook lekker!

Vijgen tarte tatin

Nodig voor vijgen tarte tatin

  • 375 gram bladerdeeg
  • 110 gram kristalsuiker
  • 60 ml water
  • 1 gespleten vanillestokje, zaadjes eruit geschraapt
  • 90 gram vloeibare honing
  • 1 eetlepel kaneelpoeder
  • 50 gram ongezouten boter
  • 6 -8 vijgen, gehalveerd
  • 4 kleine bakvormpjes

Zo maak je vijgen tarte tatin

  • Verwarm de oven op 190º C
  • Strooi wat bloem op je werkblad en rol het deeg uit tot een dikte van 5 mm
  • Steek met een koekjessteker of groot glas met een doornsnede van 11 cm 4 ronde plakken uit het deeg
  • Verwarm op een laag vuur de suiker, het water, vanillestokje en de vanillezaadjes tot de suiker is opgelost. Breng aan de kook en lichtbruin in ca 7 minuutjes
  • Verwijder het vanillestokje en voeg de boter, kaneel en honing toe tot alles is gesmolten
  • Verdeel de karamel over de 4 bakvormpjes en leg de vijgen met de snijkant naar beneden in de karamel
  • Leg de deegrondjes erover en vouw de randjes naar binnen zodat de vijgen goed ingestopt zijn. Maak een klein sneetje in het deeg en zet de vormpjes 25-30 minuten op ene bakplaat in de voorverwarmde oven of totdat het deeg is gerezen en goudbruin is. Houd het goed in de gaten want voor je het weet is het te hard gegaan.
  • Laat een paar minuten afkoelen en snijd daarna de randen los met een mesje.
  • Keer de taartjes om

Door Angeli