Zeeuwse bolussen

Wie kent ze niet? Die lekkere zoete, plakkerige koffiebroodjes uit Zeeland. Bolussen worden gebakken van wit brooddeeg dat tot een streng door bruine basterdsuiker wordt uitgerold en daarna wordt opgerold in een soort spiraalvorm. De bolus wordt gezien als van origine joods en door Joden over grote delen van de wereld verspreid. Het waren vaak joodse bakkers die ze bakten.

Als ik in Zeeland ben dan gaan er steevast 30 mee naar huis. Invriezen voor een later moment. Zelf bakken kan natuurlijk ook. Hier een receptje van bakker Daane uit Vlissingen.

Zeeuwse bolussen

Nodig voor de Zeeuwse zoete lekkernijen

  • 500 gram bloem
  • 3,5 deciliter melk
  • 50 gram verse gist
  • 75 gram roomboter
  • 1 ei
  • 250 gram bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels kaneel

Zo maak je de bolussen

  • Zeef de bloem boven een schaal en doe daar wat zout bij.
  • Verwarm de melk tot dat deze lauwwarm is.
  • Los dan de gist samen met de boter op in een klein beetje lauwe melk.
  • Maak een kuiltje in de bloem en doe daar de gistoplossing in die zojuist gemaakt is.
  • Klop nu het ei los en doe dat ook in datzelfde kuiltje bij de gistoplossing.
  • Giet nu scheutje voor scheutje de rest van de lauwe melk bij de bloem en ga nu alles vanuit het midden kneden tot een lekker soepel deeg.
  • Laat het deeg ca. 1 uur rijzen onder een vochtige doek op een warme plaats.
  • Ondertussen dat het deeg rijst kun je alvast de kaneel en de bruine basterdsuiker door elkaar mengen.
  • Na het uur rijzen moet je het deeg nog een keertje goed kneden.
  • Weeg dan kleine deegstukjes af van 60 gram.
  • Laat deze deegstukjes 15 minuten liggen onder een plastic zak of zeiltje.
  • Na de 15 minuten kun je de deegstukjes een beetje door het suiker-kaneelmengsel rollen en weer 15 minuten laten rijzen.
  • Nu het echte werk. Rol de deegstukjes door de suiker uit tot lange strengels, en rol ze op je vinger op als een drol.
  • Het is heel simpel, pak de strengel aan het uiteinde tussen je duim en wijsvinger, en draai dan de strengel in 2 keer rond je vinger.
  • Als dat niet lukt probeer het dan op het aanrecht dat gaat iets makkelijker.
  • Leg de bolussen gelijk op een beboterde of met bakpapier bekleedde bakplaat met het uiteinde van de bolus onder de bolus.
  • Laat de bolussen onder een plastic zeil een half uur rijzen. Verwarm de oven alvast voor op 250 graden Celcius.
  • Bak de bolussen in 10 minuten gaar en bruin.
  • Na het bakken de bolussen gelijk omdraaien maar pas op voor de suikerstroop want die is erg warm.
  • Laat de bolussen nu afkoelen maar niet droog worden.

 Traditioneel smeren de Zeeuwen de onderzijde in met boter!

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.