Is het nou een Turks of Grieks dessert? Daar zijn de meningen net zo over verdeeld als feta van de Denen of van de Grieken. In ieder geval bestaat Baklava uit laagjes filodeef. Daartussen zit een mengsel van nootjes, vaak walnoten. Na het bakken wordt er een laag mierenzoete siroop van suiker en honing overheen gegoten. Je leest het weer goed, het is weer een caloriebom maar wel heel erg lekker. Als je weet dat dit je toetje wordt compenseer het dan met wat je overdag naar binnenwerkt. Serveer het in kleine porties. Tip: snijd het voor het de oven in gaat. Het recept in mijn Griekse kookboek zegt dat niet maar da’s wel makkelijker, achteraf.

baklava

Nodig voor 6-8 personen

  • Siroop
    • 340 gram suiker
    • 6 eetlepels vloeibare honing
    • 3 1/2 dl water
    • 1 eetlepel citroensap
  • Deeg
    • 450 gram filodeeg
    • 120 gram ongezouten roomboter, gesmolten
    • 120 gram fijngehakte walnoten (amandelen of pistachenoten kan ook)
    • 1/2 theelepel kaneel
    • 1 1/2 eetlepel suiker

Zo maak je Baklava

  • Meng voor de siroop alle ingrediënten in een pan met dikke bodem
  • Zet op een laag vuur tot de suiker is opgelost, het vocht ziet er dan helder uit
  • Roer regelmatig
  • Als de suiker is opgelost zet dan het vuur hoger en laat het koken tot het zo dik is dat het aan de lepel blijft hangen, stroperig wordt dus
  • Dit duurt ongeveer 2 minuten
  • Laat helemaal afkoelen op een koele plaats
  • Verhit de oven op 180º C
  • Bestrijk een ovenschaal met een beetje gesmolten boter
  • Leg 8 filovellen in de schaal, bestrijk ze stuk voor stuk met gesmolten boter
  • Meng noten, suiker en kaneel en smeer de helft van het mengsel over het deeg
  • Leg nog 2 vellen filodeeg daar boven op, ook weer elke laag besmeren met boter
  • Verdeel de rest van de noten over het deeg
  • Stapel de rest van de filovellen bovenop elkaar, ook weer met boter besmeren
  • Trek met een mes ruitvormige lijnen in de bovenlaag
  • Besprenkel het deel met wat water om omkrullen te voorkomen
  • Bak het in 30 minuten
  • Verhoog de temperatuur tot 220º C en bak nog 10-15 minuten, de korst moet goudbruin zijn
  • Haal het uit de oven en giet meteen de siroop er overheen
  • Laat helemaal afkoeln en snijd in ruiten

Je kunt het een paar dagen van tevoren maken en in de koelkast bewaren. Laat het dan zo’n 20 minuten op kamertemperatuur komen

Let op dat je tijdens het koken van de siroop alles in de gaten houdt, het kan namelijk snel karamelliseren. Als dat gebeurt moet je opnieuw beginnen

Tip, snijd het in stukjes voor het in de oven gaat.