aardbeien rabarberjam

Nee ik ben niet zo’n jam maker maar toch wilde ik het een keer proberen. Geen standaard  jammetje maar een van rabarber uit eigen tuin. Restje van de aardbeien die in de koelkast staan en ook echt op moeten en je hebt aardbeien rabarberjam. Lijkt me niet zo moeilijk. Rijst wel de vraag in me op wat nu eigenlijk geleisuiker is. Wat zit daar voor een stofje in? Die suiker gebruikten ze heel vroeger toch ook niet? Is dat echt weer zo’n product van deze tijd? Ik ontdekte dat het namelijk ook met gewone suiker kan.

Wat is geleisuiker?

Het is een kristalsuiker met appelpectine en citroenzuur. Dat zijn natuurlijke stofjes die ervoor zorgen dat de jam dikker wordt en je het niet zo lang hoeft in te koken. Geleisuiker is duur dan kristalsuiker en ook maar beperkt houdbaar. Kristalsuiker is onbeperkt houdbaar. En ik? Ik gebruik gewone kristalsuiker en voeg wat citroensap toe. Het sap voorkomt dat de suiker gaat kristalliseren en het vervangt de pectine die ervoor zorgt dat de jam dikker wordt. Zo gezegd zo gedaan maar wat is de verhouding aardbeien, rabarber en suiker? Da’s makkelijk die is 2:1,  fruit:suiker,  als je van hele zoete jam houdt dan 1:1. De volgende jam? Dat wordt een bramenjam want ik heb een enorme struik momenteel in de tuin.

aardbeien rabarberjam

Nodig voor aardbeien rabarberjam

2 jampotjes – bereidingstijd 30 minuten

 • 250 gram rabarber
 • 250 gram aardbeien
 • 250 gram suiker
 • sap van 1 citroen

Zo maak je de aardbeien rabarberjam

 • Steriliseer de jampotten door de schone potten uit te koken. Dat doe je door ze in een grote pan met ruim water een kwartier laat koken. Deksels ook! Haal de potten voorzichtig uit het water met een tang en laat op ondersteboven op een schone theedoek of keukenpapier drogen.
 • Maak de rabarber schoon en snij in kleine stukjes
 • Was de aardbeien met de kroontjes er nog aan anders nemen ze teveel vocht op bij het wassen. Dep droog en verwijder de kroontjes
 • Doe het fruit met de suiker in een pan. Géén water toevoegen!!
 • Laat lekker pruttelen tot het fruit uit elkaar valt. Wil je fijne jam, pruttel wat langer. eventueel pureer je met een staafmixer maar een stukje fruit in je jam vind is altijd leuk.
 • Voeg het sap van 1 citroen toe en je ziet dat de jam gaat binden
 • Doe de jam in potten, sluit direct af en zet de potten op z’n kop. Laat staan tot ze afgekoeld zijn.
 • Plak er een sticker op met de datum en bewaar in de koelkast

Lekker op een vers broodje of beschuitje. En wat denk je van een Scone met jam bij een High Tea?

Door Angeli

Gezellig dat je komt kijken wat Angeli kookt! Als ik niet kook werk ik als content specialist of ik ben in mijn moestuin te vinden. Houd van alles wat met eten, koken en bakken te maken heeft dus ook het eten fotograferen. Heb je een recept gemaakt? Deel je ervaring dan door te reageren, leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.