Zachte witte broodjes

Zachte witte broodjes horen voor mij bij het weekend. Vroeger thuis aten we doordeweeks soep, aardappels, groenten, vlees en een toetje toe. Elke dag, behalve op zaterdag. Dan werd er niet gekookt maar aten we verse zachte broodjes met lekker vleeswaren en kaas. Die zachte broodjes wilde ik nu dus een keer zelf maken. Vaak als je broodjes zelf bakt dan worden ze toch hard in de oven. Maar deze zijn gewoon zoals je ze ook bij de bakker koopt. Nadeel is wel dat je ze dezelfde dag moet eten of misschien nog 1 dag erna maar daarna zijn ze erg droog. Dat komt natuurlijk omdat er geen broodverbeteraar in zit om ze vers te houden. Je kunt ze ook meteen in de vriezer doen. Dit recept is voor 12 bolletjes van normaal formaat. Natuurlijk kun je ze zo groot of klein maken als je zelf wilt. Of je maakt er puntjes van, dat moet je helemaal zelf weten. Je moet er wel even de tijd voor nemen.

zachte broodjes

Nodig voor 12 zachte witte broodjes

Bereidingstijd 3 uur

  • 400 gram bloem
  • 2 zakjes gedroogde gist (totaal 14 gram)
  • 2 eieren
  • 1 theelepel zout
  • 25 gram suiker
  • 60 gram roomboter
  • 30 ml warm water
  • 175 ml lauwwarme melk

Zo maak je zachte witte broodjes

  • Doe de gist bij het warme water en laat 5 minuten staan, of tot je belletjes ziet
  • Meng met een garde in een grote kom de melk, boter, suiker, zout en 1 ei
  • Voeg het gistmengsel toe  en roer goed
  • Doe nu beetje bij beetje de bloem erdoor en meng goed. Je hebt nu een kleverig deeg
  • Stuif wat bloem op je werkvlak en kneed het deel zo’n 10 minuten stevig met de hand door
  • Vet een kom in en leg hierin het geknede deeg
  • Dek de kom af met huishoudfolie en zet hem op een warme tochtvrije plek, ik zet de kom altijd op de verwarming
  • Laat ongeveer een uur rijzen, het deeg moet 2x zo groot zijn geworden
  • Vet 2 ovenschalen in, ik gebruik glazen lasagneschalen
  • Verdeel het deeg in 3 strengen en dan elke streng in 4 stukken
  • Maak met je handen bolletjes van het deeg en verdeel ze over de ovenschalen
  • Niet te dicht op elkaar leggen maar wel dat ze straks tegen elkaar aan gerezen zijn
  • Dek weer af en zet ongeveer 5 kwartier op een warme tochtvrije plek
  • Verwarm ondertussen de oven op 190º C
  • Smeer de broodjes in met een losgeklopt ei
  • Bak de broodjes in 20 minuten goudbruin, houd ze goed in de gaten
  • Haal ze uit de oven en smeer de zachte witte broodjes meteen in met boter want dan gaan ze mooi glanzen en krijg je niet zo’n harde korst.

 

Bewaren

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.