Amandeltaartje met siroop

Ken je dat? Het is superleuk om taarten, koekjes, cakes en andere zoetigheden te bakken maar ondertussen ben je met het opeten ervan een week zoet. Zéker als je net als wij met tweeën zijn. Lekker, dat wel maar niet echt goed voor je.

Amandeltaartje met siroop

Ingrediënten halveren

Ik bak op zaterdag graag iets lekkers voor bij de koffie maar om te voorkomen dat je een hele week die zoetigheid eet, halveer ik tegenwoordig de hoeveelheden. Zo ook deze amandel sirooptaart uit het Modern Baking boek van Donna Hay. Ik heb een kleine springvorm gekocht en alle ingrediënten gehalveerd.

Zelf vanille-extract maken

Vanille-extract heb ik zelf gemaakt. Dat doe je door een vanillestokje in een klein flesje wodka te bewaren. Na enige tijd wordt de vloeistof donker en ruikt naar vanille.

Een superlief klein taartje zo! Wil je wel een grote taart voor 6-8 personen verdubbel dan de hoeveelheid.

Nodig voor amandel-sirooptaartje

3-4 personen – bereidingstijd 45 minuten

  • 2 kleine eieren
  • 80 gram fijne suiker
  • 1/2 theelepel vanille-extract
  • 75 gram zelfrijzend bakmeel
  • 60 gram amandelmeel
  • 35 gram ongezouten boter, gesmolten
  • 1/2 eetlepel geraspte citroenschil
  • 1 eetlepel amaretto of amandellikeur
  • 20 gram amandelschaafsel
  • Voor de siroop:
    • 125 ml water
    • 110 gram fijne suiker
    • 1/2 vanillestokje, gespleten en zaadjes eruit
    • 30 ml amaretto of amandellikeur

Zo maak je het amandel-sirooptaartje

Verwarm de oven op 160 ºC en beboter een kleine springvorm (15 cm). Mix de eieren, suiker en vanille-extract in een keukenmachine tot het volume is verdubbeld en een bleke massa is.

Voeg amandelmeel, bakmeel, gesmolten boter, amaretto en citroenrasp toe en spatel voorzichtig om. Schenk het beslag in de springvorm en strooi het amandelschaafsel erover. Bak in de oven 30-35 minuten of tot ie gaar is (test het met een prikker). Laat afkoelen in de vorm.

Maak de amarettosiroop terwijl het taartje afkoelt. Verwarm alle ingrediënten voor de siroop in een pannetje op een laag vuur. Roer alles goed door en laat 10 minuten zachtjes inkoken. Iets af laten koelen en het vanillestokje verwijderen.

Haal het taartje uit de vorm en zet op een schaal. Besprenkel het met de amarettosiroop.

Door Angeli