Natuurlijk mag de gebonden aspersesoep in aspergetijd niet ontbreken. Als je al eerder asperges hebt gekookt gooi dan het kookwater niet weg en maak er soep van. Als je dan nog een keer asperges in het kookwater  kookt heb je helemaal een intense aspergesmaak. Vergeet niet de schillen en de kontjes ook nog eens mee te koken want die geven ook extra smaak af.

Gebonden aspergesoep is fluweelzacht en lekker romig. Je kunt er nog een eidooier met wat room of slagroom toevoegen maar persoonlijk vind ik dat niet nodig.

Aspergesoep

Nodig voor gebonden aspergesoep

4 personen –  bereidingstijd 30 minuten

  • 500 gram asperges
  • 40 gram boter
  • 40 gram bloem
  • 1 liter kookvocht van eerder gekookte asperges met een bouillonblokje of 1 liter kippenbouillon
  • bieslook of peterselie

Zo maak je aspergesoep

  • Snijd de kontjes (2-3 cm) van de stelen
  • Schil de asperges met een dunschiller vanaf de kopje naar beneden
  • Snijd de asperges in stukken van ongeveer 3 cm en kook samen met de schillen en de kontjes
  • Kook 10 minuten en zet het vuur uit en laat nog 10 minuten staan in het kookwater
  • Smelt in een andere pan de boter en voeg de bloem toe
  • Roer goed en laat voor een roux 2 minuten garen zonder bruin te laten worden
  • Giet ondertussen het de asperges af door een bolzeef en vang het kookvocht op
  • Haal de schillen en de kontjes uit de zeef en gooi deze weg
  • Schenk onder heel goed roeren met een garde de bouillon bij de roux
  • Voeg de aspergestukjes toe en laat nog even doorkoken
  • Serveer eventueel met fijngehakte peterselie of bieslook