Bloemkoolsoep

Bloemkool en kaas in één soepje: bloemkoolsoep met Cheddar en kappertjes om precies te zijn. Alweer een bijzonder soepje, dat kan ik je wel zeggen. Het is een rijk en zijdezacht soepje en de kleine bloemkoolroosjes en de gefrituurde kappertjes geven de soep een krokant, zout en zuur accentje. Die Tom Kerridge is meester in het combineren van smaken en structuren! Het is niet moeilijk om te maken en je hoeft er ook niet uren voor in de keuken te staan. Heel herkenbaar worden voor mij de stappen en handelingen die steeds terug komen in zijn recepten. Te beginnen met het langzaam fruiten van ui en knoflook, vervolgens de groenten  en bouillon toevoegen, pureren, zeven en afwerken met een heerlijke toevoeging. Dat geldt voor de tomatensoep, de paprikasoep en de pompoensoep die ik eerder maakte.

Bloemkoolsoep met cheddar en kappartjes

Nodig voor bloemkoolssoep

4 personen –  bereidingstijd 30 minuten

  • 80 gram boter
  • 1 gesnipperde ui
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 grote of 2 kleine bloemkolen, roosjes
  • 1 liter kippebouillon
  • 200 ml double cream, of 65 gram mascarpone aangevuld met 135 gram (slag)room
  • 200 gram belegen Cheddar, geraspt
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • zout
  • Plantaardige olie
  • 4 eetlepels kappertjes, azijn opgevangen

Zo maak je de bloemkoolsoep

  • Fruit ui en knoflook met een snufje zout zacht een kwartier in de boter
  • Voeg de bloemkoolroosjes toe maar bewaar nog wat voor de garnering straks
  • Schenk 750 ml kippebouillon erbij, breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes gaar koken
  • Voeg de room, kaas en parikapoeder toe en breng weer aan de kook
  • Haal van het vuur, pureer de soep en haal door een fijne zeef. Verdun eventueel met de resterende kippebouillon
  • Frituuur de uitgelekte kappertjes in de olie tot ze ploffen. Laat uitlekken op keukenpapier
  • De resterende bloemkoolroosjes even in de azijn van de uitgelekte kappertjes doen en giet daarna af
  • Verwarm de soep en versier met de kappertjes en de bloemkoolroosjes

 

 

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.