Geroosterde rode paprikasoep

Ken je Tom Kerridge, de goedlachse Engelse chef met een 2 Michelin sterren pub? Ik kijk altijd graag naar zijn manier van werken. Altijd met een lach. Op het oog lijken de recepten vrij eenvoudig als hij ze maakt. Ik heb pas mijn eerste kookboek van hem gekocht en ik moet zeggen dat ik daar heel enthousiast over ben. Het eerste recept dat ik maak is meteen een contender! Geroosterde rode paprikasoep met ansjovis salsa. Tom staat bekend om zijn combinaties en er is altijd wel een combi van zoet, zout, zuur en bitter in zijn gerechten te vinden. Deze soep is belachelijk lekker en het blijft zeker niet bij deze ene keer dat ik hem maak. Zet eerst alle ingrediënten in schaaltjes klaar, dat werkt sneller. De hoeveelheid salsa is een beetje veel maar dat smaakt ook lekker op een toastje. Je hoeft de salsa niet persé te gebruiken maar ik zou het wel doen voor de smaakbeleving!

Geroosterde rode paprikasoepAC

Nodig voor geroosterde rode paprikasoep

6 personen – bereidingstijd, inclusief roosteren in de oven, 2 uur

  • Olijfolie
  • 6 rode paprika’s zaadjes eruit en in vieren gesneden
  • 2 uien, fijn gesnipperd
  • 6 knoflooktenen, geperst
  • 2 rode pepers, zaadlijsten verwijderd en fijngesneden
  • 50 gram basterdsuiker
  • Een paar saffraandraadjes
  • 3 1/2 eetlepel anijslikeur
  • 100 ml rode wijnazijn
  • 500 ml kippebouillon of groentebouillon
  • 100 ml kookroom
  • Cayennepeper
  • Verse gemalen peper en zout
  • Salsa
    • 1 rode ui, gesnipperd
    • 1 rode peper, zaadlijsten eruit en fijn gesneden
    • 2 sjalotjes, gesnipperd
    • 75 gram ansjovis, fijn gesneden
    • Rasp van 2 citroenen
    • 2 knoflookteentjes, geperst
    • 1 eetlepel fijngesneden salie
    • 1 theelepel fijnsneden rozemarijn

Zo maak je de paprikasoep

  • Verwarm de oven voor op 190º C
  • Leg in een braadslede aluminiumfolie en smeer dat in met wat olijfolie
  • Leg de stukken rode paprika op het aluminiumfolie en strooi er wat peper en zout over
  • Dek de braadslede goed af met aluminiumfolie. Er mag geen kier zijn waar de dampen straks ontsnappen
  • Rooster 45 minuten in de oven
  • Haal uit de oven en laat afkoelen in de afgedekte braadslede. De paprika’s stomen nu gaar en de sappen hebben heel veel smaak
  • Verwarm in een pan met dikke bodem olijfolie op een medium vuur
  • Voeg de uien toe en bak 15 minuten tot ze gaar zijn
  • Doe de knoflook erbij en bak nog2-3 minuten
  • Vervolgend voeg je de pepers toe en roer goed
  • Voeg de suiker toe, de saffraan, anijslikeur en azijn
  • Kook op een zacht vuur tot de vloeistof is opgenomen
  • Doe de paprika’s inclusief groentevocht bij de uien en schenk de bouillon erbij
  • Laat 25-30 minuten koken en voeg daarna de kookroom toe
  • Haal de pan van het vuur
  • Doe alles in een keukenmachine of gebruik een staafmixer om de soep te pureren
  • Zeef de gepureerde soep en proef
  • Meng alle ingrediënten voor de salsa
  • Dien de soep op en schep er wat salsa overheen
  • Maak af met wat druppels olijfolie
  • Smakelijk!

Bron: Tom Kerridge’s Best Ever Dishes

 

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.