Ben gek op salades en eet ze vaak, liefst tijdens de lunch maar om een of andere reden is het nog steeds het makkelijkst om een paar sneden brood in mijn tas mee te nemen naar mijn werk dan grote kom met sla. Soms doe ik dat wel en dan krijg je van die nieuwsgierige blikken of er wordt gevraagd of ik aan de lijn ben. Nou dat laatste niet. Ik eet het omdat ik het gewoon écht lekker vind. Deze gerookte forelsalade met appel is lekker fris en proeft: zuur van de augurken, zoet van de appel en de dressing en de lekkere vette vis. Lekker met knapperige romains sla.

Gerookte forelsalade

Nodig voor 1 persoon

  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel wittewijnazijn
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1/2 theelepel grove mosterd
  • 1/2 appel
  • 100 g witte kool (zak 300 g, biologisch)
  • 1 krop romainesla
  • 125 gram gerookte forelfilet
  • 4 grote augurken, fijn gesneden
  • 1/2 avocado in plakjes

Gerookte forelsalade

  • Doe de suiker met 1 eetlep water in een pannetje
  • Breng aan de kook en laat karamel kleuren
  • Neem de pan van het vuur en 2 minuten afkoelen
  • Schenk de azijn erbij en roer goed door. Als de karamel stolt dan zet je de pan weer op het vuur en roer tot de karamel gesmolten is
  • Voeg al roerend de olie toe en schenk de dressing in een grote kom
  • Laat 5 minuten afkoelen en voeg dan de mosterd, peper en zout toe
  • Snijd ondertussen de appel in dunne plakjes
  • Doe de grofgesneden sla samen met de appel en avocado in de kom bij de dressing en meng goed
  • Snijd de forelfilet in stukken en verdeel het met de augurken over de sla