Favoriete recepten van Angeli

You are reading

Hollandse stroopkoekjes

Koek, gebak en zoet

Hollandse stroopkoekjes

Brosse stroopkoeken, daar was ik naar op zoek. Een heerlijke Hollandse traktatie. Geen stroopwafels, die zijn anders en bovendien heb ik geen wafelijzer. Gewoon brosse koekjes bakken en met stroop tegen elkaar plakken? Zo simpel is het eigenlijk. Alleen moet de stroop wel uitharden want gewone stroop ertussen smeren werkt niet. Tussen de 2 heerlijke brosse koekjes zit een laagje kleverige stroop met kaneelsmaak. Ik vond een recept voor grote koeken maar ik vind kleintjes veel handiger om te eten en leuk om iemand cadeau te geven in een leuke glazen pot. Ik gebruikte een borrelglaasje om ze uit het deeg te steken.

Ik waarschuw je wel: langzaam loopt de warme stroop tussen de koekjes uit dus het wordt best een geklieder. De mijne zijn niet zo mooi rond geworden als ik had gehoopt want ik had ze te dicht bij elkaar gelegd op de bakplaat. Maakt niet uit, de smaak is verrukkelijk! Plakt wel enorm aan je tanden.

Stroopkoekjes

Nodig voor 30 stroopkoekjes

  • 125 gram zachte boter
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • mespunt zout
  • 1 ei
  • 225 g patentbloem
  • 5 gram bakpoeder
  • 100 ml vloeibare keukenstroop
  • 65 g bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 eetlepel boter

Zo maak de stroopkoekjes

  • Meng met een mixer in een grote kom de boter met het zout, witte basterdsuiker en ei
  • Zeef de bloem met bakpoeder en een beetje kaneel door het botermengsel
  • Kneed even met de mixer maar daarna met de hand tot een samenhangend deeg
  • Dek af met huishoudfolie en laat 1 uur in de koelkast rusten
  • Verwarm de oven op 170º C
  • Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol het deeg met een deegroller tot een lap van 2 mm dik
  • Steek met een borrelglas 60 rondjes uit het deeg en leg deze op bakpapier op een bakplaat
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak in 10-12 minuten de koekjes goudbruin
  • Laat afkoelen op een rooster
  • Verwarm in een steelpan de stroop met de boter, de bruine suiker en kaneelpoeder tot een mooie dikke saus. De suiker moet wel gesmolten zijn
  • Laat de stroop iets afkoelen
  • Smeer de helft van de koeken voorzichtig in met de stroop en leg er de andere helften op. Pas op de stroop kan nog erg heet zijn.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.