Trappist oliebollen

Was eerst niet van plan oliebollen te bakken, moest nog werken vandaag. Maar toch maar wel even gemaakt dus. Beetje laat misschien met nog een paar uurtjes te gaan tot 2015 maar dan zijn ze wel lekker vers. Oliebollen horen er nou eenmaal bij. Ik wilde geen gewone oliebollen bakken. Het zijn trappist oliebollen geworden. Met trappist bier dus. Aangezien we afgelopen zomer in België een voorraadje hebben gehaald kon ik daar best een flesje van pakken.

O en wat zijn de lekker!

Oliebollen

Nodig voor 10 – 12 trappist oliebollen

  • 25o gram bloem
  • 50 ml trappist
  • 100 ml melk
  • 3 gram zout
  • kaneelpoeder
  • 1/2 zakje vanillesuiker
  • 25 gram suiker
  • 1 ei
  • 12 gram verse gist
  • 100 gram krenten
  • 100 gram rozijnen
  • 20 gram roomboter

Trappist oliebollen maken

  • Maak de gist aan met de melk
  • Voeg ei, suiker, zout, kaneel, vanillesuiker en boter toe
  • Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje
  • Voeg het mengsel toe
  • Roer goed door elkaar en voeg melk en bier toe
  • Mix tot een glad beslag
  • Dek af met een vochtige doek en laat op een warme plek een uur rijzen
  • Voeg de krenten en rozijnen toe en laat nog een kwartier rusten
  • Verwarm frituurolie tot 180º C
  • Pak een ijsbolletjelepel of gebruik 2 lepels en laat hoopjes voorzichtig in het hete vet glijden
  • Doe er per keer maar 3 anders koelt het vet te hard af
  • Bak ongeveer 6 minuten en laat uitlekken op keukenpapier
  • Prik er in met een breinaald. Als deze er schoon uitkomt dan is ie gaar, anders nog even terug.

Bron: oliebollenrecepten
Het recept op deze website is voor 45 stuks, dat vond ik ietsje teveel voor ons tweeën dus ik heb alles gedeeld door 4. Ook heb ik appel en citroen weggelaten en wat minder krenten en rozijnen gebruikt. Uhm eigenlijk is het gewoon iets anders geworden 🙂

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.