Nee, Hummus is geen grondsoort want dat is met 1 ‘m’. Je kunt het kant en klaar kopen maar natuurlijk ook zelf maken. Het is een puree van kikkererwten, tahina (sesampasta) en knoflook. Het wordt onder andere gegeten met brood zoals pitabrood, Turks brood of  Marokkaans brood. Het wordt veel gegeten in de keukens uit Noord Afrika, het Midden Oosten en Zuid Europa. Tegenwoordig bij ons ook steeds bekender.
Houmous, Hummus

Nodig voor een schaaltje Hummus

  • 225 gram kikkerwerwten (blik)
  • 2 tenen knoflook
  • 3 eetlepels tahina
  • snufje zout
  • cayennepeper
  • flinke scheut olijfolie
  • paprikapoeder
  • 1/2 citroen

Vang het vocht van de kikkererwten op in een schaaltje. Dit kan je later nog nodig hebben. Meng in een blender of keukenmachine de kikkererwten met de knoflook, tahina, citroenap, zout en cayennepeper. Giet er best veel olijfolie bij. Het moet een smeuiig geheel worden. Blijf proeven tussendoor! Teveel olijfolie maakt het ook vaak wat bitter. Verzacht dan de smaak door wat van het uitgelekte vocht van de kikkererwten toe te voegen of nog wat citroensap.

Serveer het in een schaaltje met nog wat olijfolie erover (of maak een kuiltje) en strooi er wat paprikapoeder op.

Je kunt er ook tijdens het mengen een theelepel gemalen komijn doorheen doen